PUBLICITÉ

Welke sporten voor beschadigde knieën?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/06/2016 - 11h06
-A +A

Mensen met knieproblemen mijden beter bepaalde sporten. Maar in het andere uiterste vallen en niets meer doen, is ook  niet goed. Bewegen is van cruciaal belang om onze gewrichten soepel te houden! Hieronder vindt u enkele sporten die wel kunnen.

 

PUB

De knie is een broos gewricht

De knie is een zwaar belast gewricht. Bij normaal stappen al bedraagt de druk op de knie drie tot vier keer het lichaamsgewicht. De knieschijf werkt namelijk als een hefboom die ervoor moet zorgen dat de andere delen van de knie minder belast worden.

Dat effect wordt nog versterkt bij overgewicht, want dat is extra belastend voor het kraakbeen en de ligamenten. Sommige sporten zijn trouwens bijzonder belastend voor de knie en veel topsporters krijgen vroeg of laat pijn in dit gewricht.

Sporten die de knie schaden

‘High impactsports’ (sporten die herhaaldelijk schokken veroorzaken) of glijsporten zijn extreem zwaar voor de knieën. Dat is onder meer het geval met skiën (vaak zwaar belastend voor de kniekruisbanden) en voetbal (door de zware torsiebewegingen van het gewricht).

Mag ik joggen als ik knieproblemen heb?

Joggen, vooral op een heuvelachtig terrein, is af te raden voor mensen met kraakbeenproblemen in de knie. U doet beter andere sporten, welke en hoe hangt af van hoe zwaar de klachten zijn.. Wilt u toch joggen? Doe het dan op een vlak terrein.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/06/2013 - 15h37 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 17/06/2016 - 11h06

Met dank aan dr. Paul Bovy, sportarts aan het CHR de Liège

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Sport: wel of niet bij artrose? Gepubliceerd op 06/01/2016 - 10h48

De mensen die last hebben van artrose, de slijtage van het kraakbeen die verschijnt naarmate men ouder wordt en die zeer pijnlijk kan zijn, kennen het dilemma: wanneer ze aan sport doen, stribbelen hun gewrichten tegen, en wanneer ze niets doen, is h...

Mijn kind speelt voetbal: zijn letsels te voorkomen? Geüpdatet op 08/09/2011 - 14h54

U hebt uw kind dit jaar ingeschreven bij een voetbalclub . Hoe kunt u zorgen dat spelgenot en veiligheid samengaan? Sommige letsels zijn namelijk typisch voor jonge voetballers , maar ze zijn wel te voorkomen...

Beachvolleybal, de zomersport Geüpdatet op 09/08/2005 - 00h00

Na een frisse duik, een dutje onder de parasol en een wandeling op het strand misschien nog een partijtje beachvolleybal? Deze fysieke activiteit is weliswaar een uitstekend idee, maar toch zijn enkele voorzorgen misschien aangewezen.

Fysieke inspanning: hoe raak ik kilo’s kwijt? Gepubliceerd op 28/04/2017 - 10h50

Het staat vandaag wetenschappelijk vast: regelmatig sporten of bewegen is gezond. Maar fysieke inspanning is ook een erg efficiënte manier om een slankere lijn te krijgen en zelfs om kilo’s kwijt te raken. Welke sporten zijn aanraders en welk effect...

Meer artikels