Sport is een uitstekende activiteit om stress tegen te gaan en wordt aan iedereen aanbevolen om spanningen te verdrijven. Sommige lichamelijke activiteiten, zoals yoga of tai chi, zijn meer dan alle andere geschikt om tot rust te komen en van de stress af te raken. Maar iedereen moet voor zichzelf uitmaken welke sport hem of haar het maximum aan voordelen kan bieden.

Sport: een vat vol goeds
Lichaamsbeweging verbetert niet alleen de lichamelijke conditie. Wie regelmatig en in goede omstandigheden sport volgens een programma dat is aangepast aan zijn of haar gezondheidstoestand, haalt daar onmiskenbare voordelen uit. Sporten verbetert namelijk de slaap, het voorkomt rugklachten, hart- en vaatziektes en diabetes, het regelt de eetlust en ga zo maar door.
Sporters voelen zich ook mentaal beter; hun moreel en hun zelfbeeld zijn beter: “Ik voel me na het joggen zo goed in mijn vel en in mijn hoofd” ; “Dat onmiddellijke gevoel van welbehagen na elke sessie is een echte beloning voor de geleverde inspanning.”
Sport werkt ook op de hersenen
Hoe is dat stresswerende effect van sport te verklaren? Sport werkt in op bepaalde transmitters in onze hersenen.
Zo stimuleert lichaamsbeweging de productie van endorfines, dat zijn stoffen die ons een goed gevoel geven. Endorfines werken ook de effecten van het stresshormoon adrenaline tegen. Endorfine heeft een structuur die veel lijkt op die van morfine, een stof die pijn helpt verzachten.
Sporten verhoogt ook de productie van dopamine, een neurotransmitter die een rol speelt in de beloningsmechanismen. Na een sessie lichamelijke activiteit hebben sporters het dan ook vaak over een toestand van voldoening en zelfs euforie. Dopamine heeft veel gemeen met opium en helpt ook vermoeidheid verjagen.
Overdrijf er wel niet mee: net als bepaalde drugs veroorzaken deze hormonen een psychische verslaving aan sporten.
Neuropedagogie.com. www.sportsante.info. Pascale Polizzi et Marc Polizzi, Mémento du sport anti-stress, Editions Fantaisium.