PUBLICITÉ

Welke sport tegen scoliose?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/07/2014 - 16h35
-A +A

De opstapeling van beentjes die ons dienst doet als wervelkolom, twijfelt vak over de te kiezen richting.
Dat is scoliose, een vervorming van de wervelkolom naar links of naar rechts.

Sport kan dan als gids werken. Op voorwaarde dat de goede sportdiscipline wordt gekozen!


PUB

Scoliose, wat is dat? Hoe gaan we er mee om?

Artsen gebruiken de term 'coliose' om zijwaartse vervormingen van de wervelkolom te benoemen. Het is een aandoening die veel voorkomt tijdens de groei, want ze treft zowat 7% van de jongeren en dan vooral meisjes.

Hoe reageren op scoliose?

In de meeste gevallen, moet men zich hierover geen zorgen maken. De wervels zullen na verloop van tijd wel opnieuw op de juiste plaats terechtkomen. Er wordt wel aangeraden om een beetje aan sport te doen om de spieren van de wervelkolom te versterken.

Welke sport men uitkiest, speelt eigenlijk geen rol. Vroeger werden asymmetrische sporten zoals tennis of hockey afgeraden. Tegenwoordig wordt geen aandacht meer besteed aan die oude vooroordelen. Een scoliose is praktisch nooit het gevolg van een specifieke beweging of houding, zoals men vroeger wel dacht.

In drie dimensies vervormde rug

Een scoliose ontstaat wel wanneer de wervelkolom vervormt in de drie dimensies. De wervels staan verticaal niet meer op elkaar. Ze schuiven opzij en komen bovendien terecht in een roterende beweging. Na een tijdje kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen: discusslijtage, ademhalingsmoeilijkheden en de vorming van een 'bult' - in medische termen spreekt men van een vergroeiing van de ruggengraat - die uiteindelijk leidt tot een Quasimodo-figuur. Vroeger had elk dorp zijn bultenaar, die dikwijls voorgesteld werd als een achterlijk of boosaardig mens.

Tegenwoordig zijn dergelijke indrukwekkende misvormingen zeer zeldzaam geworden, onder meer dankzij de vooruitgang op gebied van screening. Een eenvoudige bloedproef volstaat al om uiterst waardevolle aanwijzingen te geven over toekomstige vervormingen (calmodulinegehalte) en over de groei (alkalische fosfatase). Daarna kan men op basis van steeds nauwkeurigere informatie beslissen of een therapie nodig is. Voor de meest zorgwekkende gevallen, kan men een beroep doen op verschillende behandelingen zoals een operatie (gebeurt zelden) of het dragen van een korset (komt vaker voor).

Dit gezegd zijnde, kan men zich blijven afvragen wat de reden is van de spectaculaire daling van het aantal scolioses.

Is het een kwestie van voeding? Of van levenswijze? Alle mogelijkheden worden onderzocht. Zelfs de systematische correctie van gezichtsstoornissen door het dragen van een bril of van contactlenzen werd als mogelijke verklaring aangehaald. Het lijkt er inderdaad op dat een vervorming van de wervelkolom veroorzaakt kan worden door een gebrekkig contact tussen de visuele informatie en de gegevens komende van het evenwichtsorgaan, dat in het binnenoor ligt. Dit zou onder meer kunnen verklaren waarom bij slechtzienden veel meer scolioses voorkomen dan gemiddeld, terwijl bij blinden scoliose nooit voorkomt. De groei heeft voor ons blijkbaar nog heel wat geheimen in petto…

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist le 24/08/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/07/2014 - 16h35
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Scoliose bij tieners opsporen en behandelen Gepubliceerd op 01/12/2015 - 13h07

Bijna 2% van de tieners heeft scoliose. Als de aandoening wordt behandeld, blijven de nefaste gevolgen volledig uit. Maar dan moet ze wel worden opgespoord en herkend… Wat zijn de tekenen van scoliose?

Scoliose, de wervelende kolom Geüpdatet op 08/07/2003 - 00h00

De oorzaak van deze welbekende vervorming van de wervelkolom is vaak niet te achterhalen. Ook al worden de behandelingen steeds efficiënter, het is nog steeds heel belangrijk dat ze vroegtijdig wordt opgespoord.

Scoliose en boekentassen: mythe of werkelijkheid? Geüpdatet op 20/10/2015 - 09h14

De te zware boekentassen van onze schoolgaande jeugd hebben een slechte reputatie en die is wat scoliose betreft totaal onterecht. Toch hoort zo’n zware last niet thuis op een wervelkolom in volle groei, ook omdat veel kinderen zonder het te weten li...

Welke sport is goed tegen scoliose? Gepubliceerd op 23/03/2016 - 12h06

De opstapeling van beentjes die ons dienst doet als wervelkolom, twijfelt vaak over de te kiezen richting. Dat is scoliose, een vervorming van de wervelkolom naar links of naar rechts. Sport kan dan helpen om de goede richting te tonen. Op voorwaarde...

Meer artikels