PUBLICITÉ

Welke sport is goed tegen scoliose?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/03/2016 - 12h06
-A +A

De opstapeling van beentjes die ons dienst doet als wervelkolom, twijfelt vaak over de te kiezen richting.
Dat is scoliose, een vervorming van de wervelkolom naar links of naar rechts.

Sport kan dan helpen om de goede richting te tonen. Op voorwaarde dat de juiste sportdiscipline wordt gekozen!

PUB

Scoliose, wat is dat? Hoe gaan we ermee om?

Artsen gebruiken de term “scoliose” om de zijwaartse krommingen van de wervelkolom te beschrijven. Het gaat om een uiterst frequente aandoening die optreedt tijdens de groei en ongeveer 7 % van de bevolking treft, vooral meisjes.

Wat kunnen we doen tegen scoliose?

Alles hangt af van het type scoliose en van de ernst van de situatie. In de zwaarste - maar ook de meest zeldzame - gevallen draait de wervelkolom soms rond zichzelf. Dat proces begint al in de kindertijd; vanaf de puberteit beginnen de wervels zijwaarts op te schuiven, in een tempo van 1 graad per jaar.

Op lange termijn dreigt scoliose slijtage van de tussenwervelschijven of ademhalingsinsufficiëntie te veroorzaken. Er kan zich zelfs een bochel vormen - gibbus in medisch jargon - die de patiënt er doet uitzien als Quasimodo.

De bochels zijn met uitsterven bedreigd

Vandaag zijn deze zogenaamde “echte” of “evolutieve” scolioses duidelijk op de terugweg, onder meer dankzij een betere behandeling. De patiënt krijgt een korset aangemeten en wordt soms geopereerd.

Kortom, men verhindert dat de wervelkolom er als de toren van Pisa gaat uitzien.

Vandaag zou het grootste probleem veeleer te maken hebben met de “scoliotische houdingen” bij kinderen die scheeflopen door een algemeen gebrek aan spiertonus. In dat geval ligt de oplossing voor de hand: sporten.

Allemaal goed en wel, maar wélke sport? Vroeger werden alle zogenaamde asymmetrische disciplines zoals tennis of hockey afgeraden. In plaats daarvan raadde men wielrennen of zwemmen aan. Vandaag is veeleer het omgekeerde het geval.

Initialement publié par Marion Garteiser, journaliste santé le 09/07/2014 - 16h56 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/03/2016 - 12h06
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Welke sport tegen scoliose? Gepubliceerd op 11/07/2014 - 16h35

De opstapeling van beentjes die ons dienst doet als wervelkolom, twijfelt vak over de te kiezen richting. Dat is scoliose, een vervorming van de wervelkolom naar links of naar rechts. Sport kan dan als gids werken. Op voorwaarde dat de goede sportdis...

Scoliose, de wervelende kolom Geüpdatet op 08/07/2003 - 00h00

De oorzaak van deze welbekende vervorming van de wervelkolom is vaak niet te achterhalen. Ook al worden de behandelingen steeds efficiënter, het is nog steeds heel belangrijk dat ze vroegtijdig wordt opgespoord.

Scoliose bij tieners opsporen en behandelen Gepubliceerd op 01/12/2015 - 13h07

Bijna 2% van de tieners heeft scoliose. Als de aandoening wordt behandeld, blijven de nefaste gevolgen volledig uit. Maar dan moet ze wel worden opgespoord en herkend… Wat zijn de tekenen van scoliose?

Scoliose en boekentassen: mythe of werkelijkheid? Geüpdatet op 20/10/2015 - 09h14

De te zware boekentassen van onze schoolgaande jeugd hebben een slechte reputatie en die is wat scoliose betreft totaal onterecht. Toch hoort zo’n zware last niet thuis op een wervelkolom in volle groei, ook omdat veel kinderen zonder het te weten li...

Meer artikels