De darmflora - vandaag spreken we eerder van microbiota - bestaat uit miljoenen micro-organismen, waaronder ook bacteriën. In normale omstandigheden leven die organismen in perfecte harmonie met elkaar. De ziekte van Crohn is een aandoening waarbij het darmslijmvlies beschadigd raakt door een ontsteking. Bestaan er links tussen de ziekte van Crohn en onze microbiota en zijn er langs die weg eventueel behandelingen mogelijk? We stelden de vraag aan dr. Harry Sokol, gastro-enteroloog in het Saint-Antoine Ziekenhuis in Parijs.

Ziekte van Crohn en microbiota: wat is de link?
De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darmen, waarbij het darmslijmvlies chronisch ontstoken is. De aandoening komt het vaakst voor bij jonge mensen en evolueert met opstoten die heel hinderlijke symptomen meebrengen, zoals diarree, buikpijn, koorts enz.
“Er zijn bij deze ziekte veel factoren in het spel, onder meer erfelijke en milieufactoren, maar ook de microbiota in de darmen speel een rol. Die wordt zelf ook beïnvloed door erfelijke en milieufactoren”, aldus dr. Harry Sokol. Bij de ziekte van Crohn zou het gaan om een systematische overdreven reactie van het immuunsysteem van de darmen. Er wordt momenteel heel wat onderzoek verricht om de precieze rol van de microbiota en het effect ervan op deze darmziekte beter te begrijpen. Zo hoopt men behandelingen te vinden die de klachten kunnen genezen of voorkomen, waardoor de levenskwaliteit van de patiënten verbetert.
Wat wordt er onder microbiota verstaan en wat is de functie ervan?
Dr. Harry Sokol: “De microbiota is het geheel van micro-organismen die in onze darmen leven. Deze organismen zijn van essentieel belang voor onze algemene fysiologie en bestaan vooral uit bacteriën, schimmels en virussen. Er zitten naar schatting tien keer meer bacteriën in onze darmen dan er cellen in ons lichaam zitten! Uit onderzoek blijkt ook dat onze microbiota 150 keer meer genen bevat dan het menselijk genoom, dat is het geheel van al onze genen.”
De microbiota komt tussenbeide in tal van biologische processen, zoals de stofwisseling van de energie, de productie van vitamines en bepaalde vetzuren, maar ook de ontwikkeling van het immuunsysteem in de darmen en erbuiten, en de verdedigingsmechanismen tegen darminfecties. “De microbiota speelt zelfs een rol in de werking van onze hersenen, dat gebeurt via diverse wegen”, aldus nog dr. Sokol. “Het is bijvoorbeeld het geval met de metabolieten, stoffen die door bacteriën worden geproduceerd en die via de bloedstroom in de hersenen terechtkomen. Er bestaat ook een rechtstreekse link tussen de darmen en de hersenen, met name door zenuwen die gestimuleerd worden door receptoren in de darmen.”
En collaboration avec le Dr Harry Sokol, gastro-entérologue à l’hôpital Saint-Antoine et chercheur Inserm U1057 et Inra.