PUBLICITÉ

Welke risico’s lopen we op het strand?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/08/2015 - 16h52
-A +A

Misschien plant u deze zomer een strandvakantie en bent u vastbesloten om het ervan te nemen!
Maar er zijn heel wat valkuilen op het strand, zoals insectenbeten, een onaangename ontmoeting met een kwal, snijwonden, zonneslag, sportongevallen, vrijen op het strand, noem maar op. Hoe kunt u ze vermijden en hoe moet u  reageren?

PUB

Bij kwallenbeten

  • Was de wonde uit met zeewater, leg er wat zand op, laat het zand opdrogen en schraap het dan af met een stuk karton. Was de wonde daarna nog eens uit met zeewater.
  • Als u pijn hebt, neemt u best paracetamol.

Dat zijn de aanbevelingen van het Rode Kruis. De wonde spoelen met kraantjeswater of urine is het slechtste wat u kunt doen.

Bij insectensteken

  • Leg de gestoken zone als het kan wat hoger.
  • Als het een bijensteek is, kan het zijn dat de angel nog in de huid zit. Verwijder die meteen en let erop dat u niet op het gifzakje drukt (als dat er nog aan vastzit), want dan verspreidt het gif zich verder in het lichaam.
  • Leg een ijszakje op de wonde om de pijn te verzachten en ontsmet ze met een antisepticum.

Wanneer moet u de hulpdiensten bellen (112):

  • bij een steek in de keel,
  • bij meerdere steken (meer dan 20),
  • in geval van een allergische reactie (zwelling, ademhalingsproblemen, duizeligheid, braken, enz.).

Initialement publié par journaliste santé le 02/08/2012 - 10h15 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 20/08/2015 - 16h52

Source: La Croix Rouge française, Guide pratique des premiers secours, Uitgeverij Sélection du Reader’s Digest.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Mijd de gevaren van het strand Gepubliceerd op 01/08/2017 - 16h52

Zee, zand en zon… Voor kinderen is een vakantie op strand het summum. Maar als ouder moet u altijd enkele voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat ze zich in de nesten werken. Dit zijn onze tips.

Wat huist er allemaal in het zand op onze stranden? Geüpdatet op 28/07/2014 - 11h20

Waar is het fijner om de zomer door te brengen dan op een strand met fijn, zacht zand? Maar wees toch voorzichtig voor de organismen die in het zand kunnen schuilen. Bacteriën, schimmels en virussen: het zand op onze stranden is niet zo proper als we...

Pietermansteken Geüpdatet op 17/07/2014 - 10h10

Wie op vakantie gaat naar zee moet niet alleen uitkijken voor kwallen. Pietermannen zijn kleine steekvissen met scherpe stekels die heel pijnlijke verwondingen kunnen veroorzaken! Onze tips om steken te verzachten én vooral te vermijden.

Tips voor zorgeloze stranduren Gepubliceerd op 20/08/2015 - 16h52

Deze zomer trekt u weer met een opgewekt gemoed richting strand. Gewapend met schopjes, emmers, een handdoek en enkele tijdschriften, wilt u samen met uw kinderen een leuke tijd beleven aan zee. Een aantal praktische tips voor zorgeloze stranduren.

Meer artikels