PUBLICITÉ

Welke planten kunnen mijn immuunsysteem versterken?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 10/03/2015 - 15h24
-A +A

Een goed immuunsysteem is onontbeerlijk voor een goede gezondheid.

We moeten ons immuunsysteem dus goed verzorgen opdat het zijn taken doeltreffend zou kunnen blijven vervullen.

Sommige planten staan ervoor bekend dat ze ons immuunsysteem bijstaan en zelfs versterken.

PUB

Ons immuunsysteem

Ons immuunsysteem beschermt ons tegen externe indringers (bacteriën, virussen, schimmels...). Om die indringers onschadelijk te maken, moet het sterk en doeltreffend zijn. Heel wat factoren staan ervoor bekend het immuunsysteem te verzwakken. We denken daarbij aan veroudering, slechte voeding, slaapgebrek, stress, een sedentair leven, enz. We kunnen maatregelen treffen tegen sommige van die factoren, maar we kunnen ook op andere manieren ons immuunsysteem versterken, met planten bijvoorbeeld.

Ginseng stimuleert de immuunafweer

Traditioneel wordt ginseng gebruikt om het lichaam te prikkelen. Ginseng stimuleert de immuunafweer en helpt dus het lichaam zich te verdedigen tegen indringers en verschillende vormen van onevenwicht. Ginseng is te verkrijgen in capsules, die tot poeder vermalen gedroogde ginsengwortel bevatten, of als volledige wortels die gebruikt worden om er een afkooksel van te maken. Gewoonlijk wordt een dagelijkse dosis aanbevolen van 0,5 tot 2 g, soms zelfs 4 g naargelang de ginsengsoort. Een kuur mag echter niet langer duren dan 3 maanden.

Voorzorgsmaatregelen:
Ginseng wordt best niet gebruikt door zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen en mensen met verhoogde bloeddruk. In geval van diabetes, hartziekten of antistollingsbehandeling, doet men er goed aan eerst een arts te raadplegen. Overmatig gebruik van ginseng kan leiden tot ongewenste bijwerkingen: zenuwachtigheid, slapeloosheid, prikkelbaarheid, diarree, stijging van de bloeddruk, hartkloppingen... Er wordt ook afgeraden ginseng te gebruiken in combinatie met hoge doses cafeïne.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 25/01/2010 - 00h00 en geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 10/03/2015 - 15h24

"Phytothérapie" (Fytotherapie), uitg. Vidal en Het Beste uit Reader's Digest.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Twee keer minder verkoudheden met Echinacea Gepubliceerd op 10/02/2015 - 18h07

We beschikken over geen enkel wapen om verkoudheden te voorkomen of te behandelen. Vandaar het belang van deze plant waarvan de verkoudheidwerende eigenschappen onlangs zijn bevestigd. Echinacea vermindert het risico op een verkoudheid met 58% en ver...

Kwaaltjes bestrijden met planten. Hoe en wat? Gepubliceerd op 13/04/2015 - 11h26

Planten kunnen heel wat verlichting brengen bij kleine dagelijkse kwaaltjes . Maar weet u ook welke planten u precies moet kiezen? Doe de test en duid aan welke plant voor deze tien dagelijkse kwaaltjes of symptomen bruikbaar is.

Meer artikels