Om de veroudering van het lichaam tegen te gaan bestaan er planten, levensmiddelen en kruiden met belangrijke antioxidante eigenschappen. Welke producten bevatten de meeste antioxidanten?
Planten, antioxidanten en onze gezondheid
Levensmiddelen en planten kunnen op twee manieren werken. Ofwel zijn ze zelf rijk aan antioxidanten, of ze ondersteunen ons eigen intern antioxidant systeem. Ter herinnering: antioxidanten zijn stoffen die door onze voeding worden geleverd, maar die ook door ons eigen lichaam geproduceerd worden. Ze beschermen ons tegen de vrije radicalen, dat zijn stoffen die het verouderingsproces versnellen. Door die levensmiddelen regelmatig op ons menu te zetten, kunnen we de veroudering van ons lichaam beter bestrijden.
Denk er wel om dat deze eetwaren, kruiden en planten, hoe goed hun werking ook is, gepaard moeten gaan met een gevarieerde en evenwichtige voeding. Het heeft dus geen zin om hopen pruimen of spinazie te gaan eten en andere levensmiddelen links te laten liggen.
De planten met de sterkste antioxidante werking
- Thee
- Ginkgo biloba
- Ginseng
De levensmiddelen met de meeste antioxidante stoffen
- Gedroogde pruimen, pruimen
- Rozijnen, donkere druiven
- Bosbessen, braambessen, frambozen, aardbeien, kersen
- Kiwi's
- Roze pompelmoes
- Look
- Boerenkool, spruitjes
- Spinazie
- Broccoli
- Rode bieten
- Rode paprika's
- Uien
De kruiden met de meeste antioxidante stoffen
- Gember
Kurkuma
Zwarte peper
Nootmuskaat
Vanille
Isabelle Delaleu, Anne Dufour et Muriel Gaudin, "100 réflexes pour rajeunir en beauté", éditions Leduc.