PUBLICITÉ

Welke planten helpen tegen pijnlijke maandstonden?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 28/04/2015 - 14h43
-A +A

Pijnlijke maandstonden - dysmenorroe met de medische term - is een veel voorkomend verschijnsel vóór en/of tijdens de maandstonden en veroorzaken pijn in de onderbuik. Welke planten kunnen verlichting brengen voor al die vrouwen die er tijdens de menstruatie last van hebben?

PUB

Pijnlijke maandstonden: dysmenorroe en het premenstrueel syndroom

Pijnlijke maandstonden worden traditioneel tot het premenstrueel syndroom gerekend, dat is een geheel van symptomen die tijdens de maandstonden of 2 tot 3 dagen ervoor optreden. Het gaat om vermoeidheid, gespannen borsten, prikkelbaarheid, hoofdpijn, een opgeblazen gevoel, enz. Naar schatting 50 tot 80% van de vrouwen in de geslachtsrijpe leeftijd heeft er last van, de ene veel meer of minder dan de andere. Bij zo’n 5 tot 15% van die vrouwen zijn de symptomen zo erg dat de normale dagelijkse activiteiten eronder lijden. Het premenstrueel syndroom komt trouwens meer voor op de overgang van puberteit naar volwassen leeftijd en aan het begin van de menopauze.

Felle pijn, aanhoudende en abnormaal overvloedige bloedingen? Ga dan naar de dokter!

Pijnlijke maandstonden zijn een veel voorkomend en goedaardig fenomeen. Maar er kan ook een andere kwaal achter schuilgaan zoals een endometriose (een goedaardige woekering van het baarmoederslijmvlies), een andere gynaecologische stoornis, een infectie of zelfs een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ga bij de minste twijfel naar een dokter en doe dat zeker als de pijn heel erg is en erger wordt, en ook na de periode van de menstruele bloedingen voortduurt of als de maandstonden gepaard gaan met abnormale bloedingen (overdadig, tussen de maandstonden, enz.).

Paracetamol versus aspirine
Opgelet ook met pijnstillers. Paracetamol is een aanrader om de pijn te verzachten, maar neem zeker geen aspirine. Aspirine verdunt het bloed en kan de menstruatiebloedingen nog zwaarder maken en ook de duur van de maandstonden nog verlengen.

Premenstrueel syndroom en contraceptie
Misschien kan het ook helpen als uw dokter u gewoon een ander anticonceptiemiddel voorstelt (hormonaal, spiraaltje, enz.).

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 24/06/2013 - 09h33 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 28/04/2015 - 14h43

Le guide des plantes qui soignent, Uitgeverij Vidal.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Menopauze: help, ik heb opvliegers! Geüpdatet op 25/05/2010 - 00h00

Hoewel het niet het enige symptoom geassocieerd met de menopauze, deze tijd van het leven van een vrouw is bekend om zijn opvliegers. Sommigen zullen veel te lijden hebben, zullen anderen heel weinig verlegen. Voortgang van opvliegers van de menopauz...

Hormonale anticonceptie onder de loep Geüpdatet op 06/06/2011 - 18h34

Hormonale voorbehoedsmiddelen zijn te krijgen als pil , pleister , ring of spiraaltje en bevatten hormonen die de bevruchting moeten tegengaan. Die hormonen - oestrogenen en/of progesteron - verhinderen de eisprong en werken in op het slijmvlies, waa...

Meer artikels