PUBLICITÉ

Welke planten gebruiken tegen urineweginfecties?

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 26/10/2012 - 12h20
-A +A

Urineweginfecties hebben de onaangename gewoonte om regelmatig opnieuw te verschijnen. Om deze recidieven, die pijn en een branderig gevoel veroorzaken, een halt toe te roepen, zijn sommige planten uiterst nuttig. We denken daarbij aan cranberry en echinacea, maar er bestaan nog andere planten die heilzaam zijn bij urineweginfecties.

PUB

Heilzaam effect op de urinewegen: cranberry

Deze rode bes heeft de eigenschap dat ze urine zuurder maakt, wat nadelig is voor de ontwikkeling van de bacteriën die urineweginfecties veroorzaken. Cranberry verhindert eveneens dat bacteriën zich hechten aan de wanden van de blaas en de urethra.
Cranberry is te vinden als fruitsap, zelfs in supermarkten. Vermijd cocktails, waaraan meestal suiker werd toegevoegd, en geef de voorkeur aan pure cranberryfruitsap. Een dagelijkse dosis van 250 tot 500 ml heeft een heilzaam effect op de urinewegen. Blijkt dat onvoldoende, dan kunt u een beroep doen op cranberry als voedingssupplement, meestal in de vorm van capsules.

Heilzaam effect op de urinewegen: echinacea

Deze uit Noord-Amerika afkomstige plant heeft immunostimulerende eigenschappen die helpen tegen urineweginfecties. Echinacea zou trouwens ook een heilzaam effect hebben in geval van verkoudheden en griep.
Echinacea is te verkrijgen als voedingssupplement (capsules), maar kan ook gebruikt worden om er een aftreksel van te maken: 1 g wortels of gedroogde blaadjes in een kopje met kokend water. Laat 10 minuten trekken. Eén tot zes kopjes per dag.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 21/12/2009 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 26/10/2012 - 12h20

Stothers L., Can J Urol. 2002 Jun;9(3):1558-62; Le Quotidien du Médecin, 6 maart 2009.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kwaaltjes bestrijden met planten. Hoe en wat? Gepubliceerd op 13/04/2015 - 11h26

Planten kunnen heel wat verlichting brengen bij kleine dagelijkse kwaaltjes . Maar weet u ook welke planten u precies moet kiezen? Doe de test en duid aan welke plant voor deze tien dagelijkse kwaaltjes of symptomen bruikbaar is.

Echinacea zou helpen bij verkoudheden Geüpdatet op 12/10/2009 - 00h00

Het plantengeslacht Echinacea wordt al eeuwen gebruikt in de behandeling van banale verkoudheden en infecties. Toch is de medische wereld niet zeker of een behandeling met Echinacea wel nuttig is.

Echinacea: nepmiddel of medicijn? Geüpdatet op 20/01/2004 - 00h00

Echinacea-preparaten gaan gretig over de toonbank van de apotheek. Ze zouden de weerstand tegen infecties verhogen. Sceptici houden het bij 'baat het niet dan schaadt het niet'. Wie heeft gelijk?

Meer artikels