PUBLICITÉ

Welke oplossingen bestaan er voor vingerartrose?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 13/06/2017 - 13h14
-A +A

Heeft u stramme, pijnlijke of gezwollen vingers? Dat kan wel eens artrose zijn.

Een woordje uitleg over de symptomen en de behandeling van artrose met dr. Griet De Brabanter van het AZ Sint-Lucas in Brugge.

PUB

Artrose is zeer frequent probleem

Ongeveer een op de drie volwassenen heeft last van artrose. In principe kan artrose in gelijk welk gewricht optreden, toch tast het vooral de rug, de heupen, de knieën en dus ook de vingers aan.

Elk gewricht fungeert als een scharnier tussen twee botten. Op de botten zit een laagje kraakbeen dat verhindert dat ze tegen elkaar schuren. Het kraakbeen zorgt er ook voor dat het gewricht soepel kan draaien, strekken en plooien. Bij artrose slijt dat laagje kraakbeen geleidelijk aan af, en wordt het ook ruwer. Daardoor doet het steeds meer pijn om de vingers te bewegen.

Welke klachten bij artrose?

Artrose ontwikkelt zich langzaam, over verschillende jaren. Zelden treedt er een plotse verergering van de klachten op. Na verloop van tijd, kunnen deze typische symptomen van vingerartrose ontstaan:

  • stramme en stijve vingers: vooral na een periode van rust, bijvoorbeeld ’s morgens bij het opstaan. Na tien minuten tot een half uur gaat de stijfheid weg;
  • pijnlijke vingers: als de handen lang of zwaar belast worden;
  • minder kracht om te grijpen of te knijpen;
  • botverdikkingen: aan de rand van de vingergewrichtjes kan er extra bot aangroeien;
  • ontstekingen met rode zwellingen aan de vingers;

Bij wie komt artrose voor?

De oorzaak voor de slijtage van het kraakbeen is niet bekend. Het is niet echt erfelijk, maar vingerartrose blijkt wel in bepaalde families vaker voor te komen. Artrose duikt ook frequenter op bij vrouwen, 50-plussers en mensen met een beroep dat de gewrichten zwaar belast. Poetsvrouwen bijvoorbeeld krijgen al eens vaker vingerartrose. In geval van twijfel over de oorzaak van de symptomen zal uw arts enkele onderzoeken doen om de diagnose te bevestigen.

Wat valt er aan artrose te doen?

Een arts zal als eerste stap aanraden om de vingers voldoende in beweging te houden, zonder ze al te zwaar te belasten. Patiënten kunnen bijvoorbeeld elke dag een half uurtje oefenen om de spieren in hun handen te versterken. Voorbeelden van oefeningen zijn de polsen afwisselend buigen en strekken; of eerst een vuist maken, en vervolgens de vingers spreiden en strekken. Als uw handen erg veel pijn doen, kunt u ze beter een tijdje laten rusten. Maar dan nog blijft u bij ze voorkeur af en toe losjes bewegen. Eventueel kan kinesitherapie nuttig zijn, vooral wanneer de vingers minder beweeglijk zijn of als de kracht sterk verminderd is.

En geneesmiddelen?

Medicijnen kunnen tot hiertoe de artrose niet genezen, noch het kraakbeen herstellen. Maar ze kunnen wel de pijn verminderen. Als u bijvoorbeeld teveel pijn heeft om goed te kunnen slapen of te bewegen, kunt u paracetamol nemen. De aanbevolen dosis is tot drie keer daags 1000 mg, met een maximum van vier keer 1000 mg per dag. Als dat niet helpt, kunt u eventueel ontstekingsremmers als ibuprofen of naproxen (NSAID’s, niet-steroïdale ontstekingsremmers) nemen. Wegens het risico op neveneffecten mogen ze enkel gebruikt worden op voorschrift van een arts.

Eventueel kan de arts ook een crème met daarin een NSAID voorschrijven.

Initialement publié par Pieter Segaert, gezondheidsjournaliste le 13/11/2012 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 13/06/2017 - 13h14

 Dr. Griet De Brabanter van het AZ Sint-Lucas in Brugge.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Artrose: juist of fout? Gepubliceerd op 13/06/2017 - 13h10

Artrose is een veel voorkomende gewrichtsaandoening. Bijna de helft van de 35-plussers heeft een gewricht dat is aangetast door artrose, ook al hebben ze daar niet altijd last van. Bij de 70-plussers ligt het aantal gevallen van artrose zelfs al bove...

Artrose: niet alleen de leeftijd speelt een rol! Gepubliceerd op 24/09/2013 - 06h44

Artrose is een veelvoorkomende aandoening waarbij sprake is van abnormale slijtage van de gewrichten. De ziekte komt veel meer voor na 50 jaar, maar men mag hieruit niet afleiden dat ze uitsluitend het gevolg is van de leeftijd. Het gewicht en repeti...

Artrose: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 26/09/2014 - 09h16

Artrose is een veel voorkomende reumatische aandoening. Vooral bejaarde mensen - maar niet alleen zij - hebben er last van. Wat zijn de tekenen van artrose? En hoe herkent u die gewrichtsziekte?

Meer artikels