PUBLICITÉ

Welke oplossingen bestaan er voor patiënten met colitis ulcerosa?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/08/2016 - 10h20
-A +A

Colitis ulcerosa  vermindert de levenskwaliteit van de patiënten serieus door de lichamelijke pijn en de vele ongemakken die de ziekte veroorzaakt.
De aandoening is bovendien gevaarlijk, al loopt ze zelden fataal af en kan een goede behandeling normaal de symptomen wel onder controle krijgen. Welke behandelingen bestaan er voor colitis ulcerosa?

PUB

Een chronische ontstekingsziekte van de darmen

Colitis ulcerosa is net als de ziekte van Crohn een chronische ontstekingsziekte van de darmen.

Maar in tegenstelling tot de ziekte van Crohn, waarbij elk segment van het spijsverteringkanaal - van de mond tot de anus - kan zijn aangetast, tast colitis ulcerosa  alleen de dikke darm of delen van de dikke darm aan. De lengte van het stuk dikke darm dat ontstoken is, kan sterk verschillen van de ene persoon tot de andere, maar de ontsteking begint altijd in de endeldarm (de darm die loopt van de anus tot de dikke darm) en breidt zich zo verder uit naar de dikke darm.

Colitis ulcerosa  is een ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm, maar dringt niet door tot de diepere lagen van de darmwand - wat wel het geval is bij de ziekte van Crohn. Daarom is deze aandoening doorgaans iets minder pijnlijk dan de ziekte van Crohn. Bij de meeste mensen die colitis ulcerosa hebben, evolueert de ziekte met opstoten gevolgd door kalmere en min of meer klachtenvrije periodes. Die rustpauzes kunnen meerdere jaren duren.

De ziekte profileert zich als een typische beschavingsziekte die vooral in Europa en Noord-Amerika waargenomen wordt. Er zou ook een zekere familiale vatbaarheid voor bestaan. De precieze oorzaak van colitis ulcerosa  is voorlopig niet bekend. Het is een auto-immuunziekte, een ziekte dus waarbij ons eigen afweersysteem om een nog onbekende reden onze gezonde weefsels aanvalt.

Colitis ulcerosa heeft een enorme impact op de levenskwaliteit:

 • Meer dan drie kwart van de patiënten verklaart last te hebben van pijnlijke maag- en/of buikkrampen, vermoeidheid of diarree.
 • De helft tot drie kwart van de patiënten meldt gewichtsverlies, gewrichtspijn en verminderde eetlust.
 • Ook rectale bloedingen komen voor, wat typisch is voor deze darmziekte.

Welke behandelingen bestaan er voor ulceratieve colitus?

Uit angst voor complicaties (zoals zware bloedingen of darmperforaties) wordt het stuk van de darm dat door colitis ulcerosa is aangetast soms weggenomen. Jammer genoeg wordt een chirurgische ingreep ter behandeling van een chronische darmziekte niet altijd met succes bekroond. Het is nochtans een zware operatie en de gevolgen hebben een zware impact op het leven van de patiënt. Een operatie wordt daarom alleen toegepast als er complicaties zijn.

In de meeste gevallen kiest men dan ook voor geneesmiddelen:

 • Ontstekingsremmers.
 • Hoge dosissen corticoïden, langs orale weg of indien nodig intraveneus toegediend. Deze medicijnen gaan de ontsteking tegen.
 • Als deze aanpak niet werkt: immunomodulerende producten om het immuunstelsel minder actief te maken. 
  Op het vlak van de immunomodulerende producten zijn er de laatste jaren trouwens zogenaamde biologische medicijnen zoals infliximab bijgekomen. Ze zijn doeltreffend, worden goed verdragen en worden ingezet als de andere behandelingen geen bevredigende resultaten geven.

Andere geneesmiddelen kunnen gebruikt worden om de gevolgen van colitis ulcerosa te verzachten:

 • Pijnstillers om de hevige ongemakken tijdens de aanvallen te verlichten.
 • IJzer om de bloedarmoede door de bloedingen te herstellen en de waarden weer op een normaal peil te krijgen.
 • Probiotica om een goed evenwicht van de darmflora te verkrijgen, enz.
Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/08/2016 - 10h20

Persbericht: "Enfin des bonnes nouvelles pour les patients atteints de rectocolite hémorragique!", Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging vzw (CCV vzw), Trefpunt Zelfhulp vzw (KULeuven) en Schering-Plough, december 2006. Ameli.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Welke behandeling voor patiënten met colitis ulcerosa? Gepubliceerd op 10/02/2014 - 16h11

Colitis ulcerosa vermindert aanzienlijk de levenskwaliteit van de patiënten door de lichamelijke pijn en het onbehagen dat het veroorzaakt. Colitis ulcerosa is bovendien gevaarlijk, ook al sterven mensen er zelden aan en kan een goede behandeling doo...

Colitis ulcerosa: een pijnlijke darmziekte Geüpdatet op 27/06/2014 - 10h35

Colitis ulcerosa maakt net zoals de ziekte van Crohn deel uit van de chronische inflammatoire darmziekten. Naar schatting 10.000 Belgen zouden ermee kampen (evenveel mannen als vrouwen). Deze auto-immuunziekte kan een reële handicap zijn in het dagel...

Meer artikels