PUBLICITÉ

Welke kruidenthees kies ik in de winter voor mijn gezondheid?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/01/2017 - 14h00
-A +A

Niets zo gezellig in de winter dan in de zetel te gaan zitten met een lekkere kop thee. Welke aroma’s kiest u het best om het aangename aan het nuttige te paren? Welke kruidenthees kies ik om de winterkwaaltjes te bestrijden? 

PUB

Wat zijn de beste kruidenthees tegen winterklachten?

Thee van tijm: goed tegen verkoudheden, hoesten en keelpijn

Met een goede infusie van tijm kunt u kleine neus- en keelinfecties bestrijden, en die komen in het winterseizoen erg veel voor.
Wees wel voorzichtig met tijm, want het kruid is sterker dan u wel denkt.
Maak liever infusies van verse tijm (verse tijm is meestal in potjes te vinden in de supermarkt, in de groente- en fruitafdeling) dan een thee van zakjes tijm. Als u alleen maar zakjes hebt, haal het dan tijdig uit het water!

Bereiding : laat gewoon 5g blaadjes, bloemen en takken tijm 5 minuten in kokendheet water trekken.

Malve of kaasjeskruid tegen aandoeningen van de bronchiën

Kaasjeskruid heeft een erg zachte smaak en werkt ontspannend. Dit kruid helpt ook tegen alle soorten hoest. Het is moeilijker te vinden dan tijm, maar thee van malve is vaak te krijgen in biowinkels.

Bereiding : 5g bloemen per kop. Laat 5 minuten trekken en filter dan.

Gember tegen infecties

Gember is een plant die tonus geeft en de naam heeft virussen te helpen bestrijden. Door de pittige en scherpe smaak is het ook de ideale thee om uw lichaam te verwarmen! Gember vindt u in alle supermarkten.

Bereiding : snij ongeveer 1 cm gember in dunne reepjes en doe alles in een kop heet water. Laat 5 minuten trekken.

Kamille tegen maag- en darmklachten

Kamille is bekend om zijn verzachtende werking en kalmeert de darmen als die door wintervirussen belaagd worden. Thee van kamille vermindert bijvoorbeeld braken en darmkrampen. En net als alle kruidenthees compenseert kamille ook het vochtverlies bij diarree als gevolg van darmklachten. Kamille vindt u gemakelijk in zakjes in alle markten.

Bereiding : 5g per kop kokend water; laat 10 minuten trekken.

Tegen een winterdipje, probeer eens lavendel en pepermunt

Sommige mensen hebben ‘s winters regelmatig last van een dipje. Seizoensdepressies zijn een serieus probleem waarmee u beter naar de dokter gaat, maar een tijdelijk dipje kan meteen worden aangepakt en bestreden met een kruidenthee. In dat geval kunt u lavendel en pepermunt samen in één kop doen om hun kalmerende eigenschappen nog extra te versterken. U zult ook zien dat u er zin door krijgt om naar bed te gaan. Voldoende slapen is trouwens ook al een goede remedie tegen een dipje! Als u geen tuintje heeft, kunt u lavendel of pepermunt in uw biowinkel vinden.

Bereiding : Een koffielepel van het mengsel per kopje; laat 10 tot 15 minuten trekken.

En algemeen...
Zoet uw thee met honing. Honing is goed voor de darmflora, het is een antioxidant en het is bacteriënwerend. Zo hebt u meteen nog een bijkomende troef in uw kopje! 
Doe er ook een schijfje citroen in. De frisse smaak en vooral de vitamine C zijn nog een extra pluspunt.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 20/01/2014 - 09h43 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 05/01/2017 - 14h00

Phytothérapie – la santé par les plantes, uitg. Vidal.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kamille: 3 bloemen die uw gezondheid ten goede komen Geüpdatet op 11/04/2014 - 11h34

Kamille is alom bekend als kruidenthee om het inslapen te bevorderen, maar de plant heeft nog andere kwaliteiten. We kennen bijvoorbeeld zijn eigenschap om blond haar lichter te maken en een mooie schijn te geven. En dat is niet alles: de naam kamill...

Thee: een gezonde drank ... Geüpdatet op 01/04/2003 - 00h00

Thee bezit heel wat weldaden: hij bevat veel antioxidanten, is vochtafdrijvend en hydraterend, ... Je moet er echter meer dan één kopje per dag van drinken als je echt voordeel wilt halen uit dit plantaardige elixir...

Gember is goed voor u! Gepubliceerd op 20/01/2015 - 11h20

Ah, gember ! Zijn pikante, warme en krachtige smaak is alom bekend bij liefhebbers van de exotische keuken. Ook zijn reputatie als afrodisiacum trouwens… al is die wellicht onverdiend. Maar wist u dat gember goed is voor uw gezondheid, en hebt u enig...

Te veel gegeten? De natuurlijke remedies... Gepubliceerd op 18/04/2017 - 11h31

Een indigestie is in deze periode van het jaar niet ongewoon. Denk maar aan de kerstmaaltijd en de talrijke nieuwjaarsfeesten met de familie, kennissen en collega's. Het is echter niet nodig om in uw huisapotheek te duiken: er bestaan natuurlijke opl...

Meer artikels