PUBLICITÉ

Welke hond voor welke baas? Enkele tips voor een verstandige keuze

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 31/08/2004 - 00h00
-A +A

Sportief of huiselijk, een stadsmus of een plattelander: we zijn allemaal anders, en dat geldt ook voor honden! Vandaar dat kennis van de verschillende rassen geen overbodige luxe is om het dier te vinden dat het best bij ons past!

PUB

De aanschaf van een hond is het begin van een lange vriendschapsband. Vandaar dat het voor een goede, duurzame relatie met het dier zo belangrijk is om de juiste keuze te maken. Ziehier enkele tips die u moeten helpen bij deze delicate beslissing.

Leeftijd en geslacht

Koopt u een pup (ideale leeftijd: 7 à 8 weken), dan hebt u alle tijd om hem op te voeden en vertrouwd te maken met een gezonde voeding. Kiezen voor een volwassen hond is niet evident als u zijn verleden en zijn vorige baas niet kent. Hij zou immers wel eens gedragsstoornissen kunnen vertonen (angst, agressie). Toch is het makkelijk als u weet of hij zindelijk is en in welke mate hij afgericht is. Een gesprek met de vorige eigenaar is dan ook altijd nuttig. Bovendien betekent een verlaten hond "adopteren" zoveel als zijn leven redden! Wat het geslacht betreft, is het interessant om te weten dat wijfjes meestal braver en volgzamer zijn. Ze zijn ook minder geneigd om weg te lopen dan hun mannelijke soortgenoten. Wijfjes hebben wel af en toe last van "opvliegingen" die vervelende gevolgen kunnen hebben voor hun gedrag en hygiëne (bloedverlies). Vaak is het dan ook nodig om ze te laten steriliseren. Een vroege sterilisatie vermindert bovendien het risico op borstkanker.

Ras

Liefhebbers van een bepaald ras zullen meestal kiezen voor een rashond. Maar opgelet: een schattige foto beantwoordt maar zelden aan de realiteit. Staar u niet blind op het uiterlijk, maar win ook informatie in over de fysieke en gedragskenmerken van het ras in kwestie. U vindt daarover alle gegevens in encyclopedieën en vooral bij kwekers. Kiest u voor een rashond, neem dan even de tijd voor een klein "onderzoek". Soms worden honden immers overmatig geselecteerd op schoonheidscriteria en gaat dit ten koste van hun gezondheid (gewrichtsafwijkingen bijvoorbeeld). Hebt u geen bijzondere voorkeuren, kies dan voor originaliteit en neem een "bastaardhond" die voortkomt uit kruisingen tussen verschillende rassen. Let wel: de volwassen grootte en de gedragskenmerken van rashonden zijn vrij goed in te schatten, maar hoe groot een bastaardhond zal worden, is veel moeilijker te voorspellen.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 31/08/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Voeding voor puppy's van grote rassen Geüpdatet op 20/03/2007 - 00h00

Pups van een groot ras groeien hard en hebben een heel eigen spijsvertering. Zulke honden hebben een voeding nodig die is aangepast aan hun specifieke behoeften. Dat geeft hen de beste start in het leven.

Kies een hond die bij u past! Geüpdatet op 29/04/2008 - 00h00

Een hond in huis nemen doe je niet zomaar, het moet goed overwogen worden. Uw nieuwe vriend kan immers 8 tot 20 jaar uw huisgenoot worden! Hieronder vindt u enkele tips die u bij uw keuze kunnen helpen…

Meer artikels