De ziekte van Lyme haalt tegenwoordig vaak het nieuws. De preventietips worden ook regelmatig herhaald. Maar kent u deze ziekte ook echt?

Wat is de ziekte van Lyme?
Een tekenbeet lokt doorgaans een reactie uit. Op de plek van de beet verschijnt een rode, jeukende bobbel die kleiner is dan 5 cm en na twee tot drie dagen verdwijnt. Alleen als de teek besmet is met de Borrelia-bacterie, kan de beet de ziekte van Lyme veroorzaken. In België is er de laatste jaren een lichte toename van het aantal gevallen van de ziekte van Lyme; de oorzaken van die stijging zijn voorlopig niet bekend. De ziekte van Lyme komt meer voor bij mensen die vaak buiten en/of in de natuur zijn, om professionele redenen of als vrijetijdsbesteding. Vaak gaat het om mannen van eerder rijpere leeftijd (tussen 45 en 64 jaar). De ziekte komt ook meer voor als de teek meer dan 36 uur op het lichaam is blijven zitten. Als de parasieten ten laatste 24 uur na de beet worden verwijderd, is het risico daarentegen klein. Daarom krijgen mensen altijd de raad om hun lichaam na elke wandeling in de natuur grondig op teken te onderzoeken.
De ziekte van Lyme herkennen
In het gros van de gevallen manifesteert de ziekte van Lyme zich door een zogenaamde erythema migrans. Drie dagen tot een maand na de beet (in de meeste gevallen één tot twee weken erna) verschijnt er rond de insteekopening een rode kring of vlek die zich uitbreidt. Soms is de kring volledig rood, soms krijgt het centrale gedeelte weer een normale kleur. De vlek kan in totaal meer dan dertig centimeter groot worden. Sommige patiënten hebben pijn of een branderig gevoel, maar dat is niet altijd het geval.
Bij de meeste mensen verdwijnt de erythema migrans binnen een maand, zelfs zonder behandeling. De andere symptomen ontstaan pas een maand tot zelfs jaren na de erythema migrans.
BAPCOC – Borréliose de Lyme, 2016.