PUBLICITÉ

Welke gevolgen heeft de ziekte van Lyme?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/01/2017 - 12h47
-A +A

De ziekte van Lyme haalt tegenwoordig vaak het nieuws. De preventietips worden ook regelmatig herhaald. Maar kent u deze ziekte ook echt?

PUB

Wat is de ziekte van Lyme?

Een tekenbeet lokt doorgaans een reactie uit. Op de plek van de beet verschijnt een rode, jeukende bobbel die kleiner is dan 5 cm en na twee tot drie dagen verdwijnt. Alleen als de teek besmet is met de Borrelia-bacterie, kan de beet de ziekte van Lyme veroorzaken. In België is er de laatste jaren een lichte toename van het aantal gevallen van de ziekte van Lyme; de oorzaken van die stijging zijn voorlopig niet bekend. De ziekte van Lyme komt meer voor bij mensen die vaak buiten en/of in de natuur zijn, om professionele redenen of als vrijetijdsbesteding. Vaak gaat het om mannen van eerder rijpere leeftijd (tussen 45 en 64 jaar). De ziekte komt ook meer voor als de teek meer dan 36 uur op het lichaam is blijven zitten. Als de parasieten ten laatste 24 uur na de beet worden verwijderd, is het risico daarentegen klein. Daarom krijgen mensen altijd de raad om hun lichaam na elke wandeling in de natuur grondig op teken te onderzoeken.

De ziekte van Lyme herkennen

In het gros van de gevallen manifesteert de ziekte van Lyme zich door een zogenaamde erythema migrans. Drie dagen tot een maand na de beet (in de meeste gevallen één tot twee weken erna) verschijnt er rond de insteekopening een rode kring of vlek die zich uitbreidt. Soms is de kring volledig rood, soms krijgt het centrale gedeelte weer een normale kleur. De vlek kan in totaal meer dan dertig centimeter groot worden. Sommige patiënten hebben pijn of een branderig gevoel, maar dat is niet altijd het geval.

Bij de meeste mensen verdwijnt de erythema migrans binnen een maand, zelfs zonder behandeling. De andere symptomen ontstaan pas een maand tot zelfs jaren na de erythema migrans.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/01/2017 - 17h10 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 26/01/2017 - 12h47

BAPCOC – Borréliose de Lyme, 2016.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De ziekte van Lyme in tien vragen Gepubliceerd op 09/07/2013 - 16h55

Teken brengen de Borrelia-bacterie over. Die veroorzaakt bij de mens de ziekte van Lyme en wordt overgedragen via een beet. Lees de onderstaande vragen en antwoorden zodat u verder met een gerust hart een boswandeling kunt maken zonder gevaar te lope...

Mijd tekenbeten en voorkom de ziekte van Lyme! Gepubliceerd op 02/06/2015 - 10h52

De ziekte van Lyme wordt overgedragen door teken die zich nestelen in struikgewas of bebost gebied. Wandelaars die gebeten worden, kunnen zo besmet worden met de bacterie borrelia burgdorferi die de ziekte van Lyme veroorzaakt. We geven u enkele tips...

Hantavirusinfectie: nog een plattelandsziekte Geüpdatet op 17/06/2002 - 00h00

Vorige week hebben we de reeks over de ziekte van Lyme afgesloten. Deze week bespreken we een andere ziekte die ook voorkomt in onze bossen en op het platteland, nl. een ziekte die door het Hantavirus wordt veroorzaakt.

Meer artikels