PUBLICITÉ

Welke geneesmiddelen voor zuurbranden?

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 08/02/2010 - 00h00
-A +A

Bij een zure oprisping komt er een beetje maagzuur terecht in de slokdarm. Op zich niet zo erg, maar het kan wel uitgroeien tot een ernstiger aandoening: GERD of gastro-esofagale reflux. Hoe kunt u die vervelende zuurbranden het beste oplossen? Enkele behandelingen op een rijtje.

PUB

Zure oprisping oplossen


De oorzaak van een zure oprisping ligt bij een minder goed werkende sluitspier onderaan de slokdarm. Dat kan aan verschillende zaken liggen, bijvoorbeeld door een overproductie van zuur, door druk op de maag doordat de persoon zich bukt, of doordat hij teveel gegeten heeft... maar ook roken, alcohol en voor sommige wetenschappers ook obesitas, kunnen een negatieve impact hebben.
Die uitlokkende factoren vermijden, is dan ook een eerste, mogelijke oplossing. Door uw eetgewoonten aan te passen kunt u al heel wat problemen voorkomen. Vermijd bijvoorbeeld vette of overvloedige maaltijden. Ook chocolade en bruisende dranken durven al eens voor problemen te zorgen. Best is ook om niet te snel te gaan liggen na een maaltijd. Een tip is om het hoofdeinde van het bed 15 centimeter hoger te zetten dan het voeteinde.

Behandelen met medicijnen


Als de zure oprispingen af en toe en in beperkte mate terugkomen, kunt u bij de apotheek antacida verkrijgen. De antacida breken het maagzuur af en werken relatief kort. Neem ze een uurtje na de maaltijd zodat de maag eerst de tijd krijgt om maagzuur te vormen. Nog bij occasioneel en weinig frequent ongemak, kunnen eventueel alginaten helpen. Dat zijn antacida met natriumalginaat dat een laagje vormt bovenin de maag. Dat laagje voorkomt als een barrière dat het zuur terugstroomt in de slokdarm. Voor antacida en alginaten heeft u geen voorschrift nodig, maar maak er geen misbruik van en respecteer de bijsluiter.

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 08/02/2010 - 00h00 Met dank aan dokter Sigrid Vandebosch, UZ Brussel.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Houdt uw spijsvertering u uit de slaap? Gepubliceerd op 23/12/2011 - 20h00

Ook ‘s nachts werken onze lichaamsfuncties voort, alleen wat trager dan overdag. Dat is ook het geval met onze spijsvertering . Daarom is het belangrijk om ‘s avonds niet te veel te eten. Anders wordt onze slaap misschien verstoord... Vooral reflux o...

Meer artikels