PUBLICITÉ

Welke geneesmiddelen bestaan er tegen bedplassen?

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 08/09/2011 - 15h15
-A +A

Gedragstherapie en de plaswekker kunnen helpen tegen enuresie nucturna, of bedplassen. Maar er bestaan ook twee soorten geneesmiddelen: anticholinergica en vasopressine.

PUB

Wanneer krijgt mijn kind het best geneesmiddelen tegen bedplassen?

Als een kind in bed plast, schrijven de artsen niet onmiddellijk geneesmiddelen voor. In de eerste plaats probeert de pediater het kind de werking van de blaas uit te leggen. Daarbij leert hij hem ook de juiste reflexen aan. Op die manier kan het bed ’s nachts al droog blijven. Ook een kinesist kan het kind helpen zijn blaas te controleren. Mocht dat niet lukken, dan zetten artsen de plaswekker in. De wekker maakt het kind bij de eerste druppel wakker. Zo leert het kind het verband tussen een volle blaas en wakker worden. Maar als al deze methodes falen, kunnen artsen twee soorten geneesmiddelen voorschrijven.

 

Anticholinergica tegen de overactieve blaas

Acetylcholine is een molecule die de blaasspier beveelt om samen te trekken, zodat de urine kan wegvloeien. De hersenen scheiden het af wanneer we op het toilet zitten of op het potje voor de jonge kinderen. Bij sommige kinderen is de blaas te klein of te gevoelig voor acetylcholine. De blaas trekt te vaak samen, waardoor het kind in bed plast of overdag in zijn broek. Het kind krijgt dan anticholinergica toegediend. Dit geneesmiddel zet zich vast op de acetylcholinedetectoren en gaat zo de werking van de molecule tegen. De blaas zal zich minder vaak spannen en het kind zal droog wakker worden.

 

$$Vasopressine: bedplashormoon

Voor het lichaam is het niet gewenst om ’s nachts wakker te worden om te gaan plassen. Daarom scheidt het minder urine af. Hiervoor geven onze hersenen een hormoon vrij, vasopressine. Maar dat gebeurt pas vanaf een bepaalde leeftijd die niet voor iedereen dezelfde is. Als het kind niet genoeg vasopressine aanmaakt, dan zal hij vaker bedplassen. Pediaters kunnen dan vasopressine via orale weg toedienen, wat het nachtelijke urineverlies doet verdwijnen.

 

Als het kind een complexe enuresie heeft, kan de arts beide geneesmiddelen apart of samen voorschrijven, of combineren met een plaswekker. Dat gebeurt ook wanneer het bedplassen moeilijk verdwijnt.

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 08/09/2011 - 15h15
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Enuresis nocturna, een ander woord voor bedplassen Geüpdatet op 25/09/2007 - 00h00

Sommige schoolgaande kinderen bedplassen nog. Dat is wat artsen enuresis nocturna noemen. Maar wat zijn de oorzaken van bedplassen en hoe kan het behandeld worden? De urologen van de Franse Association française d'urologie (Afu) geven concrete antwoo...

Leer uw kinderen goed plassen! Geüpdatet op 15/04/2008 - 00h00

Het spreekt vanzelf dat alle kinderen moeten leren zindelijk te zijn. Maar het is ook belangrijk zich daar niet toe te beperken, omdat een kind dat zijn blaas niet goed leegt of dat het plassen te lang uitstelt, zich blootstelt aan problemen zoals ur...

Meer artikels