PUBLICITÉ

Welke effecten hebben kleuren op onze gezondheid en ons moreel?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/02/2017 - 12h48
-A +A

Zwarte gedachten hebben, rood zien van woede, groen lachen, een grijze figuur, een blauwtje lopen …: er bestaan tal van uitdrukkingen die kleuren linken aan gevoelens.

De meningen over de invloed van kleuren op ons moreel en onze gezondheid lopen uiteen. Toch verkiezen we bepaalde kleuren in onze dagelijkse omgeving. Gewoon een kwestie van smaak, of spelen er complexere factoren mee?

PUB

Valt er over smaken en kleuren te discussiëren?

Het daglicht bestaat uit een hele waaier van kleuren, een verschijnsel dat schitterend geïllustreerd wordt door de regenboog. De rol van licht op onze psyche en met name op seizoensdepressie is duidelijk bewezen. Toch is de impact van kleuren op individueel vlak omstreden.

Onlangs (1) hebben onderzoekers vastgesteld dat de kleur van het omgevingslicht de manier beïnvloedt waarop onze hersenen emotionele prikkels verwerken. Zo waren de reacties heviger bij blauw licht dan bij groen licht. Toch is er nog verder onderzoek nodig om definitieve conclusies te kunnen trekken.

De therapeutische kracht van kleuren is nog lang niet bewezen.
De werking van chromotherapie, een methode die beweert kwalen en ziekten te kunnen behandelen door kleuren te projecteren op het lichaam, is nog nooit bewezen. In België wordt ze door geen enkele betrouwbare professional erkend en wordt ze ook niet terugbetaald door de verplichte verzekering (RIZIV) of door de aanvullende verzekering (ziekenfonds).

 

De kracht van kleuren

Toch krijgen sommige kleuren instinctief de voorkeur in bepaalde situaties, zonder daarom een genezende kracht te hebben.

Hier enkele vaak genoemde voorbeelden:

 • Blauw om te ontspannen en stress te verjagen.
   
 • Groen om tot rust te komen en een natuurlijke sfeer op te roepen.
   
 • Geel om de concentratie en de zin voor organisatie te bevorderen.
   
 • Oranje om zwarte gedachten te verdrijven, een goed humeur te stimuleren en de intellectuele capaciteiten te verhogen.
   
 • Rood om de creativiteit te stimuleren, maar wel met mate te gebruiken, anders kan deze kleur ergernis en woede opwekken.
   
 • Paars, dat verkregen wordt door blauw en rood te vermengen, is een kleur die het midden houdt tussen warm en koud, en aanspoort tot kalmte en bezinning.

Opgelet: de doeltreffendheid van kleuren in dit domein is omstreden en vooral zeer persoonlijk. Hoe we ons voelen bij de kleur in kwestie, blijft immers in de eerste plaats een kwestie van smaak en eigen voorkeur.

 

Initialement publié par Carole Equeter, gezondheidsjournaliste le 09/05/2014 - 11h28 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/02/2017 - 12h48

Vandewalle, G. et al., Proc Natl Acad Sci U S A. 2010 Nov 9;107(45):19549-54. doi: 10.1073/pnas.1010180107. Epub 2010 Oct 25.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Woede: een verboden emotie? Geüpdatet op 13/05/2003 - 00h00

Woede maakt deel uit van het palet van de belangrijkste emoties, net zoals angst, verrassing, plezier, droefheid enz. Er is echter iets bijzonders mee. Wie uitdrukking geeft aan zijn woede, "een driftkikker", wordt vaak veroordeeld en krijgt de vraag...

Verminder uw stress door uw omgeving aan te passen Geüpdatet op 04/09/2007 - 00h00

Hebt u af en toe last van stress? Misschien komt dat door de mensen uit uw omgeving? Of door uw jachtige levensritme? Het is moeilijk om alles te veranderen... Als u gestresseerd bent, krijgt u dan ook vaak de raad om aan relaxatie te doen, of zelfs...

Woede (1) Geüpdatet op 30/12/2002 - 00h00

Woede, een van de hoofdzonden, wordt beschouwd als een van de meest schadelijke reacties. De berichten die we dagelijks in de kranten lezen, zijn heel vaak de weerspiegeling van woede en daden van agressie.

Stress: een fysiek probleem! Gepubliceerd op 09/05/2011 - 17h12

Stress is tegenwoordig de ergste vijand van de moderne mens. Stress is nochtans oorspronkelijk een afweermechanisme van ons lichaam dat bestemd is om te strijden tegen de spanningen en om nieuwe situaties het hoofd te bieden. Waarom heeft stress dan...

Meer artikels