PUBLICITÉ

Welke drank voor sporters?

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 30/08/2012 - 11h55
-A +A

Met het nieuwe schooljaar krijgt u allicht weer de sportkriebels te pakken. Maar let op dat u niet oververhit raakt.
 
In dit artikel vindt u enkele tips om u voldoende te hydrateren tijdens een inspanning. 

PUB

Bij een zware lichamelijke inspanning produceren de spieren warmte. Welnu, ons lichaam kan een temperatuurstijging hoger dan 5°C niet verdragen. Een grotere temperatuurstijging veroorzaakt een hitteslag: sterk warmtegevoel, evenwichtsverlies, roodheid in het gelaat, enz. De malaise kan worden gevolgd door een bewustzijnsverlies en kan zelfs gaan tot coma in geval van sterke deshydratatie (of uitdroging). We moeten de lichaamstemperatuur dus verlagen en dit kan alleen door te drinken!

Hoe een hitteslag voorkomen?

U mag vooral niet wachten tot u dorst hebt om te drinken. Het dorstgevoel vermindert immers naarmate de uitdroging toeneemt. In de praktijk wordt aanbevolen tijdens de inspanning regelmatig ongeveer één of twee glazen te drinken om de 15 tot 30 minuten, wat overeenstemt met een gemiddelde van één liter per uur.Ook na de inspanning moet u één tot tweeglazen om de 15 minuten blijven drinken tot het vochtverlies volledig is aangevuld.

Wat drinken?

De ideale drank moet koolhydraten (suikers) en minerale zouten (calcium, magnesium, natrium en bicarbonaat) bevatten en moet een temperatuur hebben van 10 tot 15°C. Koolhydraten zijn een caloriebron die snel kan worden gebruikt om het energieverlies ten gevolge van de inspanning te compenseren. Minerale zouten zijn eveneens noodzakelijk voor een goede rehydratatie (aanvulling van het vochtgehalte). De cellen nemen gemakkelijker water op als dit minerale zouten bevat. Bovendien verliezen we veel minerale zouten met het zweten. Ze moeten dus worden vervangen.Om de graad van uitdroging te berekenen, volstaat het de volgende formule toe te passen:

(gewicht vóór de inspanning - gewicht na de inspanning) x 100 gewicht vóór de inspanning = % uitdroging

Tijdens de inspanning:
  • sterk gemineraliseerd water + een energiereep als koolhydraatbron;
  • fruitsap bevat minerale zouten en koolhydraten. Druivensap bevat veel suiker en wordt aanbevolen tijdens de inspanning. Vóór en na de inspanning drinkt u het best sinaasappel- of appelsap.

Na de inspanning:

  • fruitsap verdund met bruiswater dat veel mineralen en bicarbonaten bevat.
  • na de inspanning drinkt u 1,5- tot 2-maal het verlies dat tijdens de inspanning werd genoteerd.

Initialement publié par Pierre Dewaele le 10/06/2002 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 30/08/2012 - 11h55

Dr Gibault, Coeur et Santé 2002. Dr Gibault, "Diététique du sportif"; Collection Nutrition et Santé, Edition Hatier.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Als je dorst hebt, moet je drinken Geüpdatet op 20/07/2004 - 00h00

Achter dit eenvoudige, vanzelfsprekende zinnetje gaat een breed onderwerp schuil. Drinken is van vitaal belang, inderdaad, maar niet om het even wat en om het even wanneer!

Moeten we suiker bannen? Geüpdatet op 26/06/2015 - 16h01

Suiker volledig uit onze voeding bannen , dat is nu de nieuwe trend. En men gaat er fors tegenaan. Er verschijnen boeken, getuigenissen, artikels in de geschreven pers en op blogs, reclame en weddenschappen in de sociale media en binnenkort komt er o...

Water als jeugdelixir Gepubliceerd op 26/01/2011 - 16h01

Water , alleen maar water... Ons lichaam heeft een grote behoefte aan water . Terecht trouwens: ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water . Voor een optimale werking van onze organen, moeten we ons lichaam dagelijks en in voldoende mate hydra...

Meer artikels