PUBLICITÉ

Welke behandelingen bestaan er bij slaapapneu?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 10/06/2013 - 14h40
-A +A

Het slaapapneusyndroom komt heel veel voor. Behalve snurken veroorzaakt dit syndroom soms ernstige complicaties. Welke verschillende vormen van behandeling bestaan er om komaf te maken met slaapapneu?


PUB

Wat is het slaapapneusyndroom?

Slaapapneu is het onvrijwillig en herhaaldelijk stoppen van de ademhaling (tien seconden of langer) in de loop van de nacht (meer dan 5 keer per uur). Na elke ademstilstand wordt de ademhaling vaak luidruchtig hervat. Dat verklaart waarom mensen met het slaapapneusyndroom ook vaak snurken.

Stijging van het cardiovasculair risico
De ademstilstand verstoort de slaap en leidt tot vermoeidheid en slaperigheid overdag. Een bijkomend effect van het slaapapneusyndroom is dat het cardiovasculair risico erdoor stijgt.

Spierverslapping
De meest voorkomende oorzaak is een verslapping van de spieren van de tong en de keel. De diagnose wordt gesteld aan de hand van een polysomnografisch onderzoek gedurende één nacht in een zogenaamd slaapcentrum, meestal na  een ademhalingspolygrafie in het ziekenhuis of thuis. Daarbij wordt een aantal parameters onderzocht, zoals de spierwerking en de ademhaling.

Slaapapneu: eerst de leefgewoonten herzien

Gewicht, alcohol, roken, geneesmiddelen, enz.
Heel wat factoren vergroten de kans op slaapapneu. Die moeten eerst worden opgespoord en aangepakt. Moet de persoon in kwestie vermageren (obesitas is de belangrijkste risicofactor voor slaapapneu door het risico op obstructie van de luchtwegen)? Moet hij stoppen met drinken (alcohol doet de spieren in de keel verslappen) of stoppen met roken (roken veroorzaakt ontstekingen van de luchtwegen)? Moet hij zijn medicatie aanpassen (slaappillen, spierverslappers en angstwerende middelen bevorderen apneu) of zich laten behandelen voor een allergie (om een verstopte neus te ontzwellen)? Traditioneel wordt aangeraden om op de zij te slapen en het hoofd iets hoger te leggen om de luchtwegen zo vrij te maken.

Als al die maatregelen niet helpen, kan de arts u een CPAP-behandeling (licht permanente positieve luchtdruk) of een MRA (mandibulair repositie-apparaat, een soort beugel) voorstellen. Chirurgie wordt pas als laatste uitweg gekozen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 10/06/2013 - 14h40

Institut français de chirurgie du ronflement, www.institut-du-ronflement.fr

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
peilanson

De CPAP apparaten die er momenteel zijn maken geen hels lawaai maar een zacht slaapverwekkend ruisje.
Op uw verhaal gaat men denken dat je dan helemaal niet in slaap kan komen. Zo'n CPAP is een uitkomst voor slaapapneu en degene die hem gebruikt zal binnen de kortste keren merken dat hij s'morgens uitgerust wakker wordt en een normale uitgeruste energie heeft.
Het is natuurlijk wel even wennen en soms moet er ook nog gezocht worden voor het juiste masker maar het uiteindelijke resultaat is geweldig.

PUBLICITÉ
Lees ook
Slaapapneu: naar een gepersonaliseerde aanpak Geüpdatet op 27/03/2017 - 10h18

6% van de vrouwen en 13% van de mannen op middelbare leeftijd lijden mogelijk aan een of andere vorm van het slaapapneu-syndroom, dat zijn periodes van abnormaal stokkende ademhaling tijdens de slaap. Er bestaan enkele traditionele behandelingen voor...

Mijn middeltjes tegen snurken Geüpdatet op 22/02/2010 - 00h00

Als u last hebt van het gesnurk van uw partner, kunt u misschien de volgende oplossingen even uittesten. U kunt er een of meerdere van gebruiken. Want er bestaan heel wat remedies tegen snurken , van heel eenvoudige tot heel drastische.

Slaapapneu: beter leven met de apparatuur Geüpdatet op 15/06/2016 - 09h57

Ongeveer 5% van de bevolking heeft last van slaapapneu . Veel mensen weten helemaal niet dat ze slaapapneu hebben. Maar voor patiënten bij wie de diagnose van deze slaapstoornis wel gesteld is, kan een zogenaamde CPAP-behandeling met permanente posit...

Meer artikels