PUBLICITÉ

Welke behandeling voor patiënten met colitis ulcerosa?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/02/2014 - 16h11
-A +A

Colitis ulcerosa vermindert aanzienlijk de levenskwaliteit van de patiënten door de lichamelijke pijn en het onbehagen dat het veroorzaakt.
Colitis ulcerosa is bovendien gevaarlijk, ook al sterven mensen er zelden aan en kan een goede behandeling doorgaans de symptomen beheersen.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden bij colitis ulcerosa?

PUB

Een chronische darmontstekingsziekte

Colitis ulcerosa is net als de ziekte van Crohn een chronische darmontstekingsziekte.

In tegenstelling tot de ziekte van Crohn, die het hele spijsverteringskanaal kan aantasten, blijft colitis ulcerosa beperkt tot de dikke darm of delen ervan. De lengte van het ontstoken gedeelte kan heel sterk verschillen van patiënt tot patiënt. Wel breidt de ontsteking zich altijd uit van de anus naar de dikke darm.

Colitis ulcerosa veroorzaakt een ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm, maar dringt niet door tot de binnenste lagen, in tegenstelling tot de ziekte van Crohn. Vandaar dat deze aandoening meestal iets minder pijnlijk is dan crohn. Bij de meeste patiënten wisselen opstoten en rustiger perioden (remissies) elkaar af. De remissies kunnen soms jaren duren. Het is een typische beschavingsziekte die overal in Europa en Noord-Amerika voorkomt en in zekere mate erfelijk is.

De precieze oorsprong van colitis ulcerosa is nog niet bekend. Het is een auto-immuunziekte, met andere woorden: een ziekte waarbij ons eigen immuunsysteem zich plots om een onbekende oorzaak richt tegen onze gezonde weefsels.

Invaliderende symptomen

Colitis ulcerosa heeft een zeer ingrijpende impact op de levenskwaliteit:

  • Meer dan driekwart van de patiënten heeft naar eigen zeggen last van maag- of buikkrampen, vermoeidheid en/of diarree.
  • De helft tot driekwart klaagt over gewichtsverlies, gewrichtspijn en verminderde eetlust.
  • Ook rectaal bloedverlies is een typisch symptoom.

 

Initialement publié par C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 23/01/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/02/2014 - 16h11

Persbericht "Eindelijk goed nieuws voor patiënten met colitis ulcerosa!", Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging vzw (CCV vzw), Trefpunt Zelfhulp vzw (KULeuven) et Schering-Plough, december 2006.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Colitis ulcerosa: een pijnlijke darmziekte Geüpdatet op 27/06/2014 - 10h35

Colitis ulcerosa maakt net zoals de ziekte van Crohn deel uit van de chronische inflammatoire darmziekten. Naar schatting 10.000 Belgen zouden ermee kampen (evenveel mannen als vrouwen). Deze auto-immuunziekte kan een reële handicap zijn in het dagel...

Meer artikels