PUBLICITÉ

Welke anticonceptie voor vrouwen met een cardiovasculair risico?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/11/2013 - 12h08
-A +A

Het verhoogd risico op veneuze trombose bij de pillen van de 3e en 4e generatie heeft veel ophef gemaakt en paniek gezaaid. Daarom grijpt men nu naar andere voorbehoedsmiddelen, zoals de pillen van de 1e en 2e generatie.

Maar hoe zit het voor vrouwen met een cardiovasculair risico? Welke voorbehoedsmiddelen zijn voor hen het best geschikt en houden geen risico in?

PUB

Vrouwen informeren over het risico op trombose

Belangrijk om te weten: volgens het Europees Geneesmiddelenbureau EMEA zijn de voordelen van pillen van de 3e en 4e generatie nog altijd groter dan de risico’s.
9 tot 12 van de 10.000 vrouwen die een pil van de 3e/4e generatie nemen, krijgen een veneus trombo-embolisch accident. Bij de vrouwen die een pil van de 1e/2e generatie nemen zijn dat er 5 tot 7 op de 10.000. Bij de vrouwen die de pil niet nemen 2 op de 10.000.
De risico’s zijn met andere woorden met alle pillen klein en er is weinig verschil tussen de soorten pillen.

Vrouwen moeten informatie krijgen over het risico op een arteriële of veneuze trombose, zeker bij het voorschrijven van hormonale oestroprogestatieve anticonceptie (oestrogenen en progestatieve hormonen gecombineerd).

Ze moeten ook de andere factors kennen die het risico vergroten (leeftijd, roken, lange reizen met het vliegtuig) en ze moeten ook de waarschuwingssignalen kennen die hen moeten aanzetten om snel naar de dokter te gaan (oedeem, onverklaarbare pijn in een van de benen, de lies of de onderrug, plots opkomende onverklaarbare vermoeidheid,  ademnood, pijn in de borst, opkomen of verergering van hoofdpijn, vervormde mond, verlamming van één lichaamshelft, enz.).

De arts moet de risico’s bij elke vernieuwing van het voorschrift voor de anticonceptie herbekijken.

Er moet een klinische follow-up worden georganiseerd om te zien of de voorgeschreven anticonceptie goed verdragen wordt, zeker in periodes met een verhoogd risico op trombose:

 • Tijdens het eerste jaar van de behandeling.

 • Bij het hervatten van de behandeling na een onderbreking.

 • Bij de overschakeling van een oraal voorbehoedsmiddel naar een andere generatie.

Vrouwen met een cardiovasculair risico identificeren

De arts moet de vrouwen met een cardiovasculair risico natuurlijk identificeren voor hij ze de anticonceptie voorschrijft. Het is namelijk op basis van dat risicoprofiel dat hij de meest geschikte methode kan kiezen.

Welke vrouwen hebben een cardiovasculair risico?

 • Vrouwen met persoonlijke antecedenten:
  • van veneuze trombo-embolische accidenten (diepe veneuze trombose, longembolie) of arteriële trombose, kransslagadertrombose, cerebrovasculaire accidenten, erfelijke risicofactoren voor een trombose;

  • van hypertensie, diabetes, dyslipidemie (afwijkingen in de vetstofwisseling), trombofilie (al dan niet erfelijk), spataderziektes;

  • van een ziekte die het risico op trombose vergroot (lupus, inflammatoire ziektes – zoals MICI, myeloproliferatief syndroom -, kanker, enz.).
 • Vrouwen met familiale antecedenten van de eerste graad (ouders, broers en zussen of kinderen):
  • van veneuze trombo-embolische accidenten die zijn opgetreden voor de leeftijd van 50-60 jaar;

  • van arteriële trombo-embolische accidenten, hypertensie, diabetes, dyslipidemie.
 • Vrouwen die last hebben van hoofdpijn of migraine met of zonder aura.

 • Vrouwen die roken.

 • Ook de leeftijd is een van de risicofactoren.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft richtlijnen opgesteld die artsen moeten helpen om voor hun patiënten het meest geschikte voorbehoedsmiddel te vinden en waarbij rekening gehouden wordt met hun voorgeschiedenis, hun pathologieën, hun cardiovasculaire  risicofactoren en hun voorkeur. Met deze tool kunnen per pathologie en per risicofactor de niveaus van verkiesbaarheid van de verschillende voorbehoedsmiddelen worden bekeken:

 • een methode die zonder enige beperking bruikbaar is,

 • een methode die algemeen bruikbaar is, maar iets aandachtiger moet worden opgevolgd,

 • een methode die niet algemeen aanbevolen is, tenzij er geen enkele andere methode beschikbaar of aanvaardbaar is. Strikte follow-up is vereist,

 • een methode die niet gebruikt mag worden omdat ze mogelijk een groot gezondheidsrisico inhoudt.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/11/2013 - 12h08

Franse Hoge Raad voor Gezondheid

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De pil en de risico’s voor hart en bloedvaten Geüpdatet op 28/04/2014 - 11h16

De pil vergroot het risico op flebitis. Het is weliswaar een heel kleine stijging, maar toch genoeg om orale oestroprogestatieve anticonceptie af te raden aan vrouwen die al een cardiovasculair risico hebben. Ter herinnering nog even de contra-indica...

De pil en het risico op trombose Gepubliceerd op 29/09/2014 - 14h34

De pil is zonder twijfel de populairste vorm van anticonceptiva. Toch zijn er ook enkele nadelen aan verbonden. Zo is het al langer bekend dat ze een iets verhoogde kans op trombose geeft. Onlangs hebben twee studies verduidelijkt welk type pil het m...

Meer artikels