PUBLICITÉ

Welk speelgoed tussen 0 en 18 maanden?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/12/2014 - 16h44
-A +A

Spelen is essentieel voor de ontwikkeling van kleine kinderen, zowel op zintuiglijk, motorisch als op psychologisch vlak.

Hoe kunnen we hen laten spelen met speelgoed dat echt geschikt voor ze is?

PUB

Als kinderen spelen

Eerst en vooral dit: vergeet niet dat speelgoed niet het spel zelf is. Een kinderkamer vol met het nieuwste speelgoed is nog geen garantie dat het kind ook speelt. Spelen is in de eerste plaats in interactie treden met de omgeving. Wie heeft nog nooit meegemaakt dat een kind zich van een tafel vol duur speelgoed afwendt om te spelen met een halssnoer of een sleutelhanger die op de tafel rondslingert? Het heeft dan ook geen zin om strikt vast te houden aan de theoretische fasen van de ontwikkeling van het kind. Elk kind is, gelukkig maar, anders.

Probeer er altijd aan te denken dat het niet alleen belangrijk is om het kind te stimuleren - zeker in de eerste maanden -, maar dat het naarmate het groter wordt ook alleen moet leren spelen.

Het beste speelgoed voor 0 tot 6 maanden

De eerste levensmaanden ligt en slaapt het kind het grootste deel van de tijd. Maar als het wakker is, ontdekt het letterlijk de wereld. Geluiden, kleuren en vormen trekken dan zijn aandacht

  • Een mobiel en een rammelaar, twee grote klassiekers. Het zijn dierbare bondgenoten om te experimenten met de eerste gewaarwordingen. Kies liefst voor levendige en contrastrijke kleuren, want het zicht van het kindje is nu nog niet optimaal.
  • Knuffeldieren en andere stoffen poppen zijn onmisbaar. Ze vormen de affectieve kant van het spel, en die is in de eerste levensmaanden heel nadrukkelijk aanwezig. Speel met de vormen en de stoffen.
  • Het speelkleed is ideaal als het kind zich begint recht te trekken of op te richten op zijn voorste armen (meestal rond 5 maanden).

Initialement publié par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 12/10/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/12/2014 - 16h44
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bescherm kinderen tegen thuisongevallen Geüpdatet op 23/09/2003 - 00h00

Kinderen zijn kwetsbaarder dan volwassenen en zijn dan ook de eerste slachtoffers van thuisongevallen. Toch zouden de meeste van die ongevallen met eenvoudige voorzorgsmaatregelen en gezond verstand vermeden kunnen worden. Hieronder leest u welke maa...

Meer artikels