PUBLICITÉ

Welk ontbijt is efficiënt?

Geüpdatet door Paule Neyrat, diëtiste op 13/02/2012 - 16h33
-A +A

Ontbijten is gezond. Maar afhankelijk van wat er in ons bord ligt, kan de maaltijd zeer voedzaam zijn – of juist niet. Een overzicht.

PUB

Continental breakfast

Hotels noemen het een ‘continental breakfast’: het klassieke ontbijt dat u elke dag eet. Vaak bestaat het uit een warme drank – thee of koffie met of zonder melk – en boterhammen met boter en confituur. Is er geen brood? Dan maar een beschuitje of een industrieel gegrild broodje. Soms staat er een glas vruchtensap op tafel, minder vaak ook een stuk fruit.

Met een zuivelproduct – yoghurt of verse kaas – of een kop melk is het plaatje compleet. Uw ontbijt voldoet dan aan de klassieke regels voor een evenwichtig ontbijt, samengesteld door voedingsdeskundigen in de jaren 70. Omdat het rijk is aan koolhydraten, hoeft u overdag geen vette of gesuikerde tussendoortjes naar binnen te spelen.

 

British breakfast

Ook het Britse ontbijt bestaat uit een warme drank (zeer vaak thee), wat geroosterd brood, samen met fruit of vruchtensap. Typisch voor dit ontbijt is het zoute gedeelte: ei, bacon, worst, kaas, verse groenten (gestoofde tomaten, champignons, aardappelen) of gedroogde groenten (witte bonen in min of meer gesuikerde tomatensaus).

Het is altijd rijker dan de continentale versie: de Britten hebben niet de gewoonte om ’s middags even uitgebreid te tafelen als de Fransen.

Het Britse ontbijt wordt vaak met de vinger gewezen omdat het te zout en te vet is. En dan vooral door de bacon, de worst, de kazen, het roerei of het gefrituurde ei.

 

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 13/02/2012 - 16h33 et mis à jour par Paule Neyrat, diëtiste le 13/02/2012 - 16h33

Sugar in children's cereals : popular brands Pack more sugar than snack cakes and cookies, Full Report Dec 2011, http://www.test-aankoop.be/gezond-eten/muesli-en-cruesli-gezond-voor-het-ontbijt-s717743.htm.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Weet u wat te kiezen voor de lunch? Gepubliceerd op 10/02/2016 - 10h44

Het is niet makkelijk om als je werkt tijdens een korte lunchpauze een volwaardige en evenwichtige maaltijd te nemen. Maar dat wil nog niet zeggen dat u zich moet neerleggen bij een ongezonde lunch . Ook in een broodjeszaak kunt u gezonde keuzes make...

Help, het ontbijt gaat verloren! Geüpdatet op 17/10/2006 - 00h00

Eén Belg op de vijf slaat zijn ontbijt regelmatig over. In de groep van de jongeren is het nog erger gesteld. Daar begint één op de drie aan de dag zonder te ontbijten. De traditie van het ontbijt is dus aan het verdwijnen. Er zijn nochtans goede red...

Wat is een volledig ontbijt? Gepubliceerd op 25/08/2015 - 11h33

Het ontbijt is echt een essentiële maaltijd. We verwaarlozen het veel te vaak. Nochtans wordt niet ontbijten door sommigen als risicofactor van overgewicht beschouwd. Hoe ziet een ideaal ontbijt eruit?

Een ontbijt boordevol energie Gepubliceerd op 02/09/2013 - 19h09

Het nieuwe schooljaar is alweer net begonnen. Opgelet: laat uw kinderen niet de deur uitgaan zonder een evenwichtig ontbijt dat hun de nodige energie geeft voor een leerrijke en dynamische schooldag.

Meer artikels