Welk menu kiezen voor de feesten?

Geüpdatet door Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige op 11/12/2012 - 11h48
-A +A

PUB

Welk voorgerecht tijdens een feestmaal?

Hou het voorgerecht licht.

Het is niet de bedoeling dat de gasten voldaan zijn voor ze aan het hoofdgerecht beginnen. Beperk dus het volume en vermijd ook te vette voorgerechten. Zeevruchten of ook gevogelte zijn ideaal, omdat ze maar heel weinig vet bevatten, op voorwaarde natuurlijk dat ze niet zwemmen in de saus en dat ze niet gefrituurd zijn.

Vismousse, visfilets op een bedje van fijne groenten, filets van gerookte vis of gemarineerde rauwe vis, parelhoen of kwartels in de oven zijn ook uitstekende 'entrees' voor de feesten. Een voorgerecht met schaaldieren of schelpdieren is ook licht, tenzij ze natuurlijk zwemmen in de mayonaise...

Geef er ook ruim groenten bij. Ze verdienen in ieder geval beter dan hun traditionele rol als 'decoratie'. Een soep of een bouillon leent zich ook uitstekend als voorgerecht.

Hoofdgerecht: wild? Exotisch vlees?

Op Kerstmis en Nieuwjaar is wild op tafel bijna een must.

Wild heeft ook heel wat voordelen. In tegenstelling tot gekweekte dieren lopen in het wild levende dieren veel meer rond en zijn ze dus minder vet. Mijd zoveel mogelijk volle room bij het bereiden van gerechten. Gebruik in de plaats daarvan eventueel lichte room of melk.

Zet ook eens een exotische vleessoort op het menu (struisvogel, antilope...), of een gebraad van rund, varken of kalf (mager vlees). Aardappelkroketten of frietjes drijven het calorieënplaatje onnodig op. Geef bij de gerechten goed veel gestoofde of rauwe groenten.

Initialement publié par Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige le 21/11/2006 - 00h00 et mis à jour par Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige le 11/12/2012 - 11h48
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB