PUBLICITÉ

Welk gevogelte voor de eindejaarsfeesten?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 12/12/2014 - 13h13
-A +A

Kalkoen? Kapoen? Eend? Poularde? Een mooi, vlezig stuk gevogelte is de traditionele schotel voor de eindejaarsfeesten. Maar alles hangt af van het aantal disgenoten. U moet rekenen op 350 tot 400 g per persoon (beenderen inbegrepen). Hoe kiest u uw gevogelte en welk type kiest u?

PUB

Kalkoen volgens de traditie

Kalkoen is bij uitstek het traditionele gevogelte voor de eindejaarsfeesten. Hoe komt dat?

Eigenlijk weet men het niet. De kalkoen zou de plaats van de gans en eend ingenomen hebben nadat de conquistadores die uit Amerika hadden meegebracht - «Indiase kip» werd ze genoemd door Christophus Colombus, omdat hij ervan uitging dat hij in India was beland.

Een kalkoen weegt 2,5 tot 10 kg.

Wat ook het gewicht en de herkomst is, een kalkoen moet goed vlezig zijn, een korte nek hebben en de borstbeenkam moet soepel aanvoelen.

Kies altijd een kalkoen van het Label Rouge. Dan weet u dat u te maken hebt met kalkoenen die correct gekweekt zijn (ze lopen buiten en ‘s avonds keren ze terug naar hun ruime hokken), dat ze voedsel krijgen die beantwoordt aan bepaalde kenmerken en dat ze na minstens veertien weken geslacht zijn.

Kalkoenen van biologische kweek beantwoorden aan dezelfde criteria, maar ze zijn gevoerd met granen afkomstig van biologische landbouw. 

Kapoen: sappig en supermals

Kalkoen is gauw te droog (daarom wordt hij opgevuld). Een  kapoen blinkt uit door de kwaliteit van het vette, malse en sappige vlees dat in de mond gewoon smelt.

En daar is ook alles voor gedaan. Het dier (een haan) is buiten gekweekt, loopt de eerste (6 tot 10) weken vrij rond, krijgt granen gevoerd en soms nog melk bovenop. Als hij goed gespierd is, wordt hij gecastreerd en snijdt de kweker met de hand de teeltballen weg. Een kapoen is dus een gecastreerde haan.

Daarna loopt de kapoen nog enkele weken rond en wordt hij verder gevoerd met krachtvoer.

Vervolgens wordt hij twee weken tot twee maanden (het verschilt van kweker tot kweker) opgesloten in een mestkooi (een donkere, maar comfortabele kooi). Hij wordt supergoed gevoed, maar zonder dat hij nog kan bewegen. Hij wordt dus vetgemest. De bedoeling van de mestkooi is dat de kapoen spiermassa verliest en zijn vlees  mooi mals wordt.

Een kapoen weegt 3 tot 5 kg.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 12/12/2014 - 13h13
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ