PUBLICITÉ

Welk gevogelte voor de eindejaarsfeesten?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 12/12/2014 - 13h13
-A +A

Kalkoen? Kapoen? Eend? Poularde? Een mooi, vlezig stuk gevogelte is de traditionele schotel voor de eindejaarsfeesten. Maar alles hangt af van het aantal disgenoten. U moet rekenen op 350 tot 400 g per persoon (beenderen inbegrepen). Hoe kiest u uw gevogelte en welk type kiest u?

PUB

Kalkoen volgens de traditie

Kalkoen is bij uitstek het traditionele gevogelte voor de eindejaarsfeesten. Hoe komt dat?

Eigenlijk weet men het niet. De kalkoen zou de plaats van de gans en eend ingenomen hebben nadat de conquistadores die uit Amerika hadden meegebracht - «Indiase kip» werd ze genoemd door Christophus Colombus, omdat hij ervan uitging dat hij in India was beland.

Een kalkoen weegt 2,5 tot 10 kg.

Wat ook het gewicht en de herkomst is, een kalkoen moet goed vlezig zijn, een korte nek hebben en de borstbeenkam moet soepel aanvoelen.

Kies altijd een kalkoen van het Label Rouge. Dan weet u dat u te maken hebt met kalkoenen die correct gekweekt zijn (ze lopen buiten en ‘s avonds keren ze terug naar hun ruime hokken), dat ze voedsel krijgen die beantwoordt aan bepaalde kenmerken en dat ze na minstens veertien weken geslacht zijn.

Kalkoenen van biologische kweek beantwoorden aan dezelfde criteria, maar ze zijn gevoerd met granen afkomstig van biologische landbouw. 

Kapoen: sappig en supermals

Kalkoen is gauw te droog (daarom wordt hij opgevuld). Een  kapoen blinkt uit door de kwaliteit van het vette, malse en sappige vlees dat in de mond gewoon smelt.

En daar is ook alles voor gedaan. Het dier (een haan) is buiten gekweekt, loopt de eerste (6 tot 10) weken vrij rond, krijgt granen gevoerd en soms nog melk bovenop. Als hij goed gespierd is, wordt hij gecastreerd en snijdt de kweker met de hand de teeltballen weg. Een kapoen is dus een gecastreerde haan.

Daarna loopt de kapoen nog enkele weken rond en wordt hij verder gevoerd met krachtvoer.

Vervolgens wordt hij twee weken tot twee maanden (het verschilt van kweker tot kweker) opgesloten in een mestkooi (een donkere, maar comfortabele kooi). Hij wordt supergoed gevoed, maar zonder dat hij nog kan bewegen. Hij wordt dus vetgemest. De bedoeling van de mestkooi is dat de kapoen spiermassa verliest en zijn vlees  mooi mals wordt.

Een kapoen weegt 3 tot 5 kg.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 12/12/2014 - 13h13
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Op het menu: foie gras Gepubliceerd op 17/12/2012 - 17h44

De naam " foie gras " is angstaanjagend. Het nuttigen ervan roept vaak schuldgevoelens op. Ten onrechte, want de lipiden in eendenlever hebben nagenoeg dezelfde samenstelling als de lipiden in olijfolie, waarvan de weldaden voortdurend worden opgehem...

Over een maand is het Kerstmis. Denk aan uw foie gras! Geüpdatet op 26/11/2014 - 17h02

Geen Kerstmis zonder foie gras. Vergeet dus niet om er binnenkort aan te schaffen, anders moet u ze misschien op het laatste moment om het even waar kopen aan een veel te hoge prijs en/of koopt u misschien foie gras van mindere kwaliteit. Maar er is...

Tomaten bewaren voor in de winter Gepubliceerd op 25/08/2012 - 16h26

Het tomatenseizoen is volop bezig én ze zijn lekker. Ze hebben veel smaak en zijn niet duur. Maak dus uw voorraad in voor de winter. Gedroogde tomaten, tomatencoulis of zelfs tomatenconcentraat maken is helemaal niet moeilijk.

Op het menu: clementines en mandarijnen Gepubliceerd op 12/02/2016 - 13h01

Ze worden vaak met elkaar verward, en met reden, want de clementine - en de mandarijnboom behoren tot dezelfde familie. De pitloze clementines zijn vandaag meer in trek dan de mandarijnen , misschien omdat ze beter bij onze luie aard passen.

Meer artikels