PUBLICITÉ

De weldaden van borstvoeding

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 18/10/2012 - 14h48
-A +A

Borstvoeding geven is natuurlijk, maar is nog veel meer... Borstvoeding is bevorderlijk voor het contact van de baby met de huid, de warmte, de reuk en de stem van zijn moeder.

Borstvoeding heeft tal van nutritieve, fysiologische en psychologische effecten.

PUB

Moedermelk is een zeer goede voeding

Moedermelk is door zijn kwalitatieve en kwantitatieve samenstelling (eiwitten, koolhydraten en vetten) de beste voeding voor baby's. Moedermelk bevat driemaal minder eiwitten dan koemelk. De eiwitten in moedermelk bevatten tweemaal minder caseïne, en door de aanwezigheid van specifieke aminozuren (aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten) kan moedermelk beter worden verteerd.

Wat de vetten (of lipiden) betreft, moedermelk bestaat voor 80% uit lange keten triglyceriden en bevat meer cholesterol, wat goed is voor de werking van het lichaam van de baby. Moedermelk bevat bovendien viermaal meer linolzuur, een vetzuur dat essentieel is voor de bouw van de hersencellen. Veel cholesterol is goed voor zuigelingen: cholesterol vormt immers de basis bij de aanmaak van allerlei hormonen en celmembranen.

Moedermelk bevat meer suiker dan koemelk. Moedermelk bevat 90% lactose, dat wordt omgezet in galactose. De hersenen van de zuigeling hebben galactose nodig voor hun maturatie (of rijping). Sommige suikers (zoals oligosacchariden) zijn ook bijzonder nuttig voor de maturatie van het spijsverteringskanaal van de baby. Moedermelk bevat viermaal minder minerale zouten, waardoor de nieren dus minder worden belast.

Moedermelk bevat een ideale hoeveelheid calcium en een ideale calcium-fosforverhouding. Moedermelk bevat een kleine hoeveelheid ijzer, die gemakkelijker wordt geabsorbeerd dankzij de aanwezigheid van een specifieke molecule, transferrine. De hoeveelheid vitaminen in de moedermelk hangt af van de hoeveelheid vitaminen die de moeder zelf inneemt.

#H#Daarom wordt aanbevolen tijdens de zwangerschap (vitamine D) en na de bevalling (vitamine K1) vitamine supplementen in te nemen.

Fysiologische troeven van borstvoeding

In vergelijking met koemelk is moedermelk beter voor de maturatie en de groei van het lichaam, ook al worden die voordelen soms overschat, en moedermelk biedt een betere bescherming tegen infecties en allergieën.

Initialement publié par Dr. Catherine Feldman, bewerkt door Dr. Philippe Burton le 05/11/2002 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 18/10/2012 - 14h48

L'allaitement maternel, Justine Stainte, Edition de l'Hôpital Sainte-Justine, Coll. Parents. L'allaitement, France Guillain, Ed. La Plage, Coll. Alternatives.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Borstvoeding is uitstekend! Geüpdatet op 28/09/2004 - 00h00

Van 1 tot 7 oktober heeft de Wereldweek van de Borstvoeding plaats. Dit jaar staat de week in het teken van het belang van exclusieve borstvoeding tijdens de eerste zes maanden, zowel voor de baby als voor de moeder.

Borstvoeding, een persoonlijke keuze Geüpdatet op 16/07/2002 - 00h00

Melk is het eerste voedsel dat de baby krijgt en tijdens zijn eerste levensweken heeft de baby veel voeding nodig om de enorme behoeften van het lichaam te dekken. Moedermelk is van nature aangepast aan die behoeften: de moedermelk is samengesteld in...

Extra redenen om borstvoeding te geven... Geüpdatet op 11/05/2004 - 00h00

Tot dusver zijn we er nog niet in geslaagd om babymelk precies dezelfde samenstelling te geven als moedermelk, een wonder van de natuur. En de nieuwste ontdekkingen wijzen erop dat dit nog niet voor morgen is…

Meer artikels