PUBLICITÉ

Weg met strakke broeken, leve de slobberbroeken!

Geüpdatet door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 05/07/2016 - 17h00
-A +A

"Baggies" of slobberbroeken hebben nog een mooie toekomst voor zich. Ze zijn immers gezond, terwijl de lijst van symptomen die worden toegeschreven aan te strakke kledij indrukwekkend lang is.

PUB

Te nauw zittende broeken en vooral strakke jeans veroorzaken geen ziekten in eigenlijke zin, maar wel heel wat symptomen die makkelijk vermeden zouden kunnen worden. Ze hangen af van het geslacht en van de drukzone.

Het aderstelsel zou daar als eerste onder lijden, vooral bij vrouwen. Bij mannen kunnen strakke jeans dan weer teelbalpijn veroorzaken (die verdwijnt bij het veranderen van kledinggewoonten) en sommige vormen van onvruchtbaarheid, door de verhoging van de temperatuur van de teelballen. Bij kinderen zou vooral strak en te lang gedragen ondergoed schadelijk zijn en een idiopathisch bekkenbodemoedeem veroorzaken. Een strakke broek bevordert ook plaatselijke verweking (maceratie), wat candidose van de bilplooien tot gevolg kan hebben. Synthetisch ondergoed leidt tot de woekering van microbacteriën, wat een rol speelt bij sommige vormen van cystitis. Ook wrijving is niet onschuldig, want ze kan folliculitis veroorzaken aan de onderste ledematen (puisten als gevolg van een haarwortelontsteking). En hoe zit het met het middel? Een te strakke taille kan maagpijn (dyspepsie) veroorzaken en is af te raden bij gastro-oesofagale reflux, functionele spijsverteringsstoornissen en een prikkelbare darm. Ook een te nauw zittende beha behoort tot de risicokledij.

Gaan we verder naar beneden, dan belanden we bij de kousen. Het elastiek van lange of korte kousen kan de aders beknellen, respectievelijk onder de knieschijf of ter hoogte van de enkel. Patiënten met hartinsufficiëntie moeten daar bijzonder op letten. Hetzelfde geldt voor kousen van het genre Dim-up, waarvan het elastiek aan de bovenkant van de dij zich kan gedragen als een pseudo-knevel. En dan zijn er ten slotte nog de voetaandoeningen door smalle of puntige schoenen, die u met wintervoeten kunnen opzadelen. Voor al die symptomen bestaat er maar één remedie: kies voor comfort, en aarzel niet om in sommige gevallen een maatje groter te nemen! Gewoon een kwestie van gezond verstand!

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 04/11/2003 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 05/07/2016 - 17h00

Le Quotidien du Médecin nr. 7400, donderdag 9 oktober 2003.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Twee massagetechnieken voor strakke dijen Gepubliceerd op 18/03/2013 - 11h50

De massagetechniek "kneden en rollen" is bekend ter bestrijding van cellulitis . Maar er bestaan ook andere types van massage voor wie strakkere dijen wil . Enkele massagetips om de weefsels meer te doen bewegen en een mooie strakke huid te krijgen.

Sport in de zomer: acht tips Gepubliceerd op 07/07/2015 - 14h41

Te warm om te sporten? Helemaal niet! Het volstaat om een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen. Wij geven u alvast de belangrijkste regels op een rijtje om te kunnen genieten van de weldaad van lichaamsbeweging. En om uw conditie op peil te houden!

Meer artikels