"Baggies" of slobberbroeken hebben nog een mooie toekomst voor zich. Ze zijn immers gezond, terwijl de lijst van symptomen die worden toegeschreven aan te strakke kledij indrukwekkend lang is.

Te nauw zittende broeken en vooral strakke jeans veroorzaken geen ziekten in eigenlijke zin, maar wel heel wat symptomen die makkelijk vermeden zouden kunnen worden. Ze hangen af van het geslacht en van de drukzone.
Het aderstelsel zou daar als eerste onder lijden, vooral bij vrouwen. Bij mannen kunnen strakke jeans dan weer teelbalpijn veroorzaken (die verdwijnt bij het veranderen van kledinggewoonten) en sommige vormen van onvruchtbaarheid, door de verhoging van de temperatuur van de teelballen. Bij kinderen zou vooral strak en te lang gedragen ondergoed schadelijk zijn en een idiopathisch bekkenbodemoedeem veroorzaken. Een strakke broek bevordert ook plaatselijke verweking (maceratie), wat candidose van de bilplooien tot gevolg kan hebben. Synthetisch ondergoed leidt tot de woekering van microbacteriën, wat een rol speelt bij sommige vormen van cystitis. Ook wrijving is niet onschuldig, want ze kan folliculitis veroorzaken aan de onderste ledematen (puisten als gevolg van een haarwortelontsteking). En hoe zit het met het middel? Een te strakke taille kan maagpijn (dyspepsie) veroorzaken en is af te raden bij gastro-oesofagale reflux, functionele spijsverteringsstoornissen en een prikkelbare darm. Ook een te nauw zittende beha behoort tot de risicokledij.
Gaan we verder naar beneden, dan belanden we bij de kousen. Het elastiek van lange of korte kousen kan de aders beknellen, respectievelijk onder de knieschijf of ter hoogte van de enkel. Patiënten met hartinsufficiëntie moeten daar bijzonder op letten. Hetzelfde geldt voor kousen van het genre Dim-up, waarvan het elastiek aan de bovenkant van de dij zich kan gedragen als een pseudo-knevel. En dan zijn er ten slotte nog de voetaandoeningen door smalle of puntige schoenen, die u met wintervoeten kunnen opzadelen. Voor al die symptomen bestaat er maar één remedie: kies voor comfort, en aarzel niet om in sommige gevallen een maatje groter te nemen! Gewoon een kwestie van gezond verstand!
Le Quotidien du Médecin nr. 7400, donderdag 9 oktober 2003.