PUBLICITÉ

Weg met doping

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 02/07/2002 - 00h00
-A +A

Doping is een ramp, zowel bij beroeps- als bij amateursporters. De Franse Gemeenschap heeft het decreet van vorig jaar aangevuld en neemt maatregelen om het decreet toe te passen.

PUB

De minister van Gezondheid van de Franstalige Gemeenschap, Nicole Maréchal, bindt de strijd aan tegen doping bij amateursporters. Amateursporters werden voordien relatief weinig gecontroleerd, maar ook zij blijken niet vies te zijn van doping.Dat is onaanvaardbaar, temeer daar het vooral gaat om jonge tot zeer jonge sporters. Vaak nemen ze doping omdat hun club, trainer of ouders zeer hoge eisen stellen. Daarom had de Franstalige Gemeenschap maatregelen genomen tijdens een decreet van 8 maart 2001.

Eindelijk controle van amateursporters

Minister Maréchal heeft nu aangekondigd dat vanaf dit najaar meer dan 1.000 controles zullen worden uitgevoerd, zowel bij sportmanifestaties als tijdens trainingen. De controleurs zullen gerechtelijke macht hebben. De analyses zullen worden uitgevoerd in erkende laboratoria volgens de procedure die door het International Olympisch Comité werd goedgekeurd.In tegenstelling tot het decreet van 1965 stelt het decreet van 2001 dat overtreders niet meer strafrechtelijk zullen worden vervolgd, maar een disciplinaire straf zullen krijgen van de Federatie. De controleurs zullen de namen van de positief bevonden sporters echter doorgeven aan het parket en het parket kan dan eventueel bijkomende onderzoeken uitvoeren. Duizend controles zijn uiteraard verre van voldoende, maar het is toch al een begin.

Deze maatregel getuigt ook van de politieke wil om een einde te maken aan deze "kanker" die ook de amateursport treft.
U vindt een lijst van de verboden producten op de website van La Dernière Heure les Sports:http://www.dhnet.be/index.phtml?content=http://www.dhnet.be/dhinfos/article.phtml?id=41904
Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 02/07/2002 - 00h00 Persconferentie van Nicole Maréchal, 20 juni 2002
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Eerste slachtoffer van doping : het hart Geüpdatet op 11/02/2003 - 00h00

Doping kan hoge bloeddruk veroorzaken, en hoge bloeddruk is een risicofactor van hart- en vaatziekten, wat bij inspanning kan leiden tot een infarct. De artsen willen opnieuw waarschuwen voor de gevaren van doping.

Wie is bang van doping? Geüpdatet op 05/08/2003 - 00h00

Waarom moet doping bestreden worden en in naam van welk principe mag men sporters beletten om geneesmiddelen te gebruiken om beter te presteren?

Hulp nodig? Patiëntenverenigingen zijn daar Gepubliceerd op 28/04/2015 - 15h02

Er bestaan in België zeer veel patiëntenverenigingen . U vindt hieronder een aantal van deze verenigingen, die misschien kunnen beantwoorden aan een dringende behoefte. Deze lijst is uiteraard niet volledig. Wenst u meer informatie, dan kunt u de op...

Meer artikels