PUBLICITÉ

Weet u wat te kiezen voor de lunch?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/02/2016 - 10h44
-A +A

Het is niet makkelijk om als je werkt tijdens een korte lunchpauze een volwaardige en evenwichtige maaltijd te nemen. Maar dat wil nog niet zeggen dat u zich moet neerleggen bij een ongezonde lunch. Ook in een broodjeszaak kunt u gezonde keuzes maken.

PUB

Anticipeer lunch met een goed ontbijt

Als u al honger hebt om 11 uur, dan is het moeilijk om een uur of twee later een gezonde keuze te maken in de broodjeszaak. U bent uitgehongerd wat maakt dat u niet kiest met uw verstand, maar wel met uw buik. Het is dan ook erg belangrijk dat u een volwaardig en evenwichtig ontbijt neemt. Zo vermijdt u dipjes in de voormiddag en kunt u in alle sereniteit gaan lunchen. Een goed ontbijt ziet er uit als volgt:

1 drankje (koffie, thee, chocolademelk)
1 portie granen (brood, ontbijtgranen)
1 portie snelle suikers (honing, confituur, smeerpasta)
1 zuivelproduct (melk, yoghurt, kaas, enz.)
1 portie fruit (een stuk vers fruit, compote, fruitsap).

Bent u niet dol op een klassiek ontbijt, dan moet u toch de voorkeur geven aan fruit en volkoren granen vanwege hun trage suikers die noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van de hersenen.

Welke broodje kiezen?

Vermijd broodjes met beleg op basis van mayonaise: kipsla, tonijnsla, enz. Ga eventueel naar een andere broodjeszaak met een ander aanbod. Het loont de moeite.
Neem ook geen broodjes met een dikke laag boter of een of andere vette saus. Vraag desnoods om maar een beetje saus of boter.
Kies liever niet voor charcuterie: salami, paté, enz.
Geef altijd de voorkeur aan broodjes met groentjes.
Kies voor volkoren brood, granenbrood, enz.
Paninis kunnen een interessant alternatief zijn omdat ze meestal gemaakt worden met olijfolie. Maar ook bij deze broodjes is het zo dat alles afhangt van wat er op zit. De beste keuze is een panini met tomaat en mozzarella bijvoorbeeld.
Denk erom dat u voor voldoende variatie moet zorgen, kies voor zoveel mogelijk verschillende soorten brood en beleg.
Wat u moet weten: ketchup en tomatensaus zijn excellent voor de gezondheid.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 21/10/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/02/2016 - 10h44
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een broodje gezond? Geüpdatet op 16/01/2007 - 00h00

Steeds meer mensen eten 's middags buitenhuis en kopen snel een broodje . Is dat goed of slecht voor de gezondheid? Bestaat er zoiets als een broodje gezond?

Welk broodje op kantoor? Gepubliceerd op 24/11/2014 - 10h57

De lunch wordt op kantoor vaak in alle haast genomen omdat we vooral geen tijd willen verliezen. Maar welk al dan niet zelfgemaakt broodje zal u gezond en fit houden?

Voeding bij diëten: mijd de valkuilen en hardnekkige misvattingen Geüpdatet op 17/03/2014 - 13h20

Sommige voedingsmiddelen worden ten onrechte als gezondheidsproducten beschouwd. Andere hebben dan weer, ook ten onrechte, een slechte reputatie. Laat u dus niet misleiden, maar leer de valkuilen te ontwijken. Anders zou al uw moeite om kilo’s kwijt...

Meer artikels