PUBLICITÉ

Weet u wat de invloed is van een zwangerschap op de seksualiteit?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/04/2017 - 16h12
-A +A

De zwangerschap is een periode waarin men zich kan voorbereiden op een nieuw leven, letterlijk en figuurlijk! Een kindje zorgt uiteraard voor heel wat veranderingen, ook in het leven als koppel. Hormonale veranderingen zijn er al bij het begin van de zwangerschap. Om zich te kunnen aanpassen is het belangrijk dat men weet wat er precies verandert en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

PUB

Tijdens de zwangerschap neemt het witverlies toe. Waarom is dat zo?

De hormonale veranderingen die eigen zijn aan een zwangerschap zorgen voor een meer intensieve zelfreiniging van de vagina. De cellen van het vaginaslijmvlies vernieuwen zich sneller onder hormonale invloed wat het vaginaal verlies doet toenemen.

Tijdens de zwangerschap veranderen ook de borsten

In het begin zijn ze veel gevoeliger en rond de vierde maand is de gevoeligheid van de borsten weer net zoals voordien de zwangerschap. De borsten zijn veel gevoeliger tijdens het begin van de zwangerschap en dat onder invloed van de hormonen. Aan het einde van de zwangerschap zijn de borsten niet meer zo gevoelig. Misschien omdat ze zich voorbereiden op het geven van borstvoeding.

Wat is er bijzonder aan het vaginaal verlies tijdens een zwangerschap?

Het kan een kleine metaalsmaak hebben die afneemt tijdens de opwinding.

Het vaginaal vocht kan tijdens de zwangerschap een lichte metaalsmaak hebben, vooral bij beginnende opwinding.

Hoe reageert de clitoris wanneer een vrouw zwanger is?

Hij kan gezwollen zijn en groter worden.

Omdat de weefsels van de zwangere vrouw in de genitale streek gezwollen zijn, is ook de vagina meer gezwollen dan anders. Dat is te wijten aan de verhoogde circulatie in het kleine bekken. Die is nodig om de foetus via de placenta alle zuurstof en voedingsstoffen te kunnen bieden die hij nodig heeft.

Een aantal koppels zegt dat ze een bijzondere -aangename- seksualiteit beleven tijdens de zwangerschap. Over hoeveel procent van alle koppels gaat het?

Sommige koppels hebben klachten over de seksualiteit tijdens de zwangerschap, terwijl de helft van de stellen een seksueel gelukkige periode doormaken. De vrouw is doorgaans meer gevoelig voor gevoelens door de zwellingen in de genitale streek én door het mogelijke elan van verliefdheid binnen het koppel.

Samen een kindje verwachten brengt de koppels vaak emotioneel en lichamelijk dichter bij elkaar.

Welke veranderingen ondergaat de vagina tijdens de zwangerschap?

De vagina wordt smaller, vooral bij de 'ingang'. Daarom is zowel de man als de vrouw gevoeliger.

De weefsels van de vagina zijn meer gezwollen waardoor de 'ingang' van de vagina smaller is tijdens de zwangerschap wat de gevoeligheid van vrouwen en hun partners doet toenemen.

Een vrouw die vaak orgasmen heeft, heeft tijdens de zwangerschap:

... nog meer orgasmen. De hele genitale streek is gezwollen, wat de frequentie van de orgasmen doet toenemen.

Tijdens een zwangerschap hebben de kleine of binnenste schaamlippen:

Een meer donkere kleur.

Onder invloed van de zwangerschapshormonen gaat de huid hier en daar donkerder worden: het tepelhof, de huid onder de navel en soms zelfs het gelaat. In dat geval heeft men het over een zwangerschapsmasker. De verkleuring verdwijnt progressief na de bevalling.

Een van deze drie beweringen is waar. Dewelke?

Een vrouw op de vijf krijgt haar eerste vaginaal orgasme tijdens haar zwangerschap. De zwangerschap is goed voor het krijgen van orgasmen omdat de genitale weefsels die gezwollen zijn, meer ontvankelijk zijn voor stimuli. Orgasmen zijn makkelijker en vaker haalbaar. Een vrouw op de vijf heeft een eerste orgasme wanneer ze in verwachting is.

Hoe evolueert de seksuele activiteit in het algemeen tijdens een zwangerschap?

Tijdens het eerste trimester staat de seksuele activiteit op een laag pitje, maar dat verandert aanzienlijk tijdens het tweede trimester om dan progressief af te nemen tot aan de bevalling. De seksuele activiteit neemt vaak af tijdens het eerste trimester van de zwangerschap omdat de vrouw zich niet altijd goed voelt en met vermoeidheid en misselijkheid kampt.

Dat verandert aanzienlijk tijdens het tweede trimester dat ook wel vaak omschreven wordt als een seksueel bijzonder aangename periode. Daarna meent de seksuele activiteit progressief af omdat het toenemend volume van de buik van de vrouw het minder makkelijk maakt om te vrijen.

Initialement publié par Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 12/03/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 24/04/2017 - 16h12
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe weet ik of ik zwanger ben? Geüpdatet op 24/08/2009 - 00h00

Als u in de apotheek een zwangerschapstest koopt, krijgt u op die vraag een duidelijk antwoord. Maar er bestaan ook typische en al heel vroeg optredende symptomen die wijzen op de eerste hormonale veranderingen bij een zwangerschap. Die kunnen u al o...

Meer artikels