PUBLICITÉ

Weet u hoelang de menopauze duurt?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 30/09/2014 - 10h26
-A +A

Uit een recente studie blijkt dat de vrouwen in België slecht op de hoogte zijn van de duur van de menopauze.

PUB

De menopauze duurt langer dan u dacht...

Veel vrouwen denken dat de menopauze maar zolang duurt als de hinderende symptomen duren die samengaan met het stilvallen van de productie van de eierstokken. U kent ze wel: opvliegers, stemmingswisselingen, nachtelijke zweetbuien, enz. De duur van deze symptomen verschilt van de ene vrouw tot de andere. Meestal duren ze twee tot vijf jaar, maar voor een kleine minderheid duren ze veel langer of zelfs de rest van het leven (ongeveer 20% van de vrouwen).

De helft van de vrouwen bij wie de symptomen van de menopauze blijven voortduren, heeft er veel last van.

De menopauze duurt in werkelijkheid veel langer.
Onder de menopauze wordt namelijk de hele duur van het leven verstaan na het einde van de maandstonden. Afhankelijk van de leeftijd waarop de menopauze begint en hoelang iemand leeft, kan de menopauze dus dertig jaar of langer duren!

Welke behandelingen bestaan er als de menopauze zo lang duurt?

Er bestaan twee groepen van behandelingen om de onaangename symptomen van de menopauze te verzachten.
De eerste en de bekendste is de hormonale substitutietherapie of HST. Het principe is heel eenvoudig: de artsen schrijven de hormonen voor die niet meer geproduceerd worden door de eierstokken.

Maar er bestaat ook een hele reeks lokale middeltjes, zoals crèmes tegen vaginale droogte.

De HST is heel doeltreffend. Er zijn natuurlijk bijwerkingen, zoals bij elk medicament, maar vandaag wordt de therapie als een goede oplossing erkend als de symptomen hinderlijk zijn. Het probleem met deze behandeling is wel dat de hormonen niet te lang mogen toegediend worden.

Vrouwen die lange tijd last blijven hebben van de menopauze hebben daarom een individuelere aanpak nodig, waarin gewerkt wordt met de bestaande lokale middeltjes (die mogen wel lang worden gebruikt) en - afhankelijk van de individuele risicofactoren - de HST eventueel wordt voortgezet als de voordelen groter zijn dan de risico’s.

Slotsom: u kunt op elke leeftijd last hebben van de symptomen van de menopauze! Alleen het ongemak telt en in de meeste gevallen kan er iets aan gedaan worden. Vraag uw arts dus om raad!

 

 

Bron: Prof. Rozenberg, persconferentie Abbott en de Belgian Menopauze Society.


Post gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 30/09/2014 - 10h26
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hormonale behandelingen in vraag Geüpdatet op 28/05/2007 - 00h00

Veel vrouwen doen in de menopauze een beroep op een hormonale substitutiebehandeling HST). Wat weet u over HTS en wat moet u weten? Weet u wat de voordelen en de nadelen van HST zijn? Doe de test!

Menopauze: de geheimen van de hormonale behandeling Geüpdatet op 27/06/2011 - 16h35

De menopauze is een scharnierpunt in het leven van elke vrouw. Ze markeert het einde van de vruchtbaarheid, gaat gepaard met een verhoogd risico op osteoporose en met soms erg hinderlijke symptomen zoals de fameuze opvliegers. Goede informatie is de...

Meer artikels