PUBLICITÉ

Weet u hoe uw tanden en tandvlees te verzorgen?

Geüpdatet door Isabelle Eustache op 20/11/2012 - 13h24
-A +A

We weten allemaal dat we onze tanden na elke maaltijd moeten poetsen en dat we regelmatig naar de tandarts moeten. Maar hoe vaak?

En waardoor ontstaat cariës? Is er een verband tussen onze mond en de hartziekten?

Op welke leeftijd moeten we de tandgroeven laten verzegelen?

Kunt u op al die vragen antwoorden?

PUB

1. Wat is de oorzaak van gaatjes?

Bacteriën, die zuren produceren.

In onze mond zitten 60 verschillende soorten bacteriën. Sommige bacteriën produceren zuren die de gemineraliseerde weefsels van de tand aantasten en leiden tot cariës. De suiker in onze voeding draagt in zoverre bij tot het ontstaan van cariës dat hij de pH-waarde van het speeksel verlaagt, waardoor de zuurtegraad in de mond verhoogt.

2. Bij zwangere vrouwen wordt het risico op tandontstekingen kleiner of groter?

Het risico op tandontstekingen wordt groter.

Zwangere vrouwen wordt aangeraden om extra aandacht te besteden aan hun mond- en tandhygiëne, om bij het minste verdachte teken (pijn, rood of gezwollen tandvlees, ...) naar een tandarts te stappen, en ook in de 4de maand van de zwangerschap en 6 maanden na de bevalling een afspraak te maken.

Initialement publié par Isabelle Eustache le 25/07/2006 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache le 20/11/2012 - 13h24
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Veroorzaakt suiker nu echt cariës? Gepubliceerd op 10/11/2014 - 12h25

Kinderen krijgen altijd te horen dat ze niet te veel suiker en snoep moeten eten omdat dat slecht is voor de tanden. Impliciet betekent dit dat suiker de oorzaak zou zijn van cariës. Maar is dat ook zo?

Cariës behandelen zonder te boren? Geüpdatet op 27/01/2016 - 10h31

Als we last hebben van cariës, holt de tandarts de gaatjes in de tanden eerst wat dieper uit met een boor om ze schoon te maken zodat hij ze kan vullen. De ingreep is niet van de leukste. Maar misschien kunnen we ook zonder boor…

Meer artikels