PUBLICITÉ

Weet u hoe u moet ademen via de buik?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/10/2008 - 00h00
-A +A

We ademen natuurlijk dankzij onze longen!

Maar we vergeten te vaak dat bij de ademhaling heel wat spieren komen kijken. Een van die spieren is het middenrif, en dat kan ook door de buik aan het werken worden gezet.

En net via de buik ademhalen heeft een gunstige invloed op ons lichaam, ook op de werking van onze darmen.

PUB

Longen, middenrif en buik: een korte les anatomie

Onze longen worden beschermd door de borstkas en rusten op het middenrif. Bij het inademen zuigen onze longen zich vol lucht, maar het uitzetten van de borstkas blijft door de aanwezigheid van de borstribben beperkt. Naar onderen toe daarentegen (de kant van de buik) is er meer vrije ruimte en de longen kunnen die benutten om meer uit te zetten.

Als we via de buik ademhalen wordt ons middenrif tegelijk gestimuleerd, waardoor het ademen gemakkelijker wordt en onze organen automatisch meer zuurstof krijgen.

Als we ons rustig en voldaan voelen, zal onze buik bij het inademen opzwellen omdat de longen naar onderen uitzetten. Als we gestrest zijn daarentegen, verkrampt het middenrif en kunnen de longen niet naar beneden uitzetten. Gevolg: de ademhaling gebeurt via de borstkas en is onvolledig.

Via de buik ademhalen verbetert dus de ademhaling en helpt ons ontspannen. Daarnaast krijgen we er ook nog een gespierde buik van, wat de werking van onze darmen bevordert en dus ook de vertering ten goede komt. Kortom, de buikademhaling brengt niets dan voordelen mee.

Oefeningen voor de buikademhaling

1. Installeer u op een rustige en stille plek. Ga rechtop staan, de benen gestrekt, en buig lichtjes naar voren zonder u te forceren. Zorg dat uw hoofd en schouders ontspannen zijn. Leg één hand zachtjes op uw buik, gewoon om de bewegingen van uw buik te kunnen voelen.

2. Stel u voor dat er in uw buik een liftcabine zit die op en neer gaat:
Adem in en hou uw borstkas plat. Laat uw buik uitzetten alsof u de liftcabine zo diep mogelijk wilt doen gaan.
Adem uit en hou ook nu borstkas plat. Breng uw buik naar boven door hem hol te maken en naar binnen te duwen, alsof de liftcabine opnieuw stijgt tot net onder uw rug.
Als u de oefening eenmaal beet hebt, kunt u ze ook zittend of liggend doen.

Als u de oefening vaak genoeg doet, zal de buikademhaling iets natuurlijks worden en zult u ze almaar vaker doen zonder eraan te denken. Uw buik zal leniger worden, en ook gespierder. Probeer de reflex te hebben om de buikademhaling systematisch toe te passen bij stress, als u hoofdpijn hebt, enz... Het zal u helpen om te ontspannen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/10/2008 - 00h00

Plus mal au ventre, Dr Max Tétau en Dr Daniel Scimeca, Uitgeverij Alpen.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Relaxatie, ook bij u thuis! Gepubliceerd op 08/05/2015 - 11h58

We hoeven niet per se de fitnesscentra of de wellnesscentra af te lopen om aan relaxatie te doen. Ook thuis kunnen we ons ontspannen! We moeten alleen weten hoe...

Acht tips voor een strakke buik Gepubliceerd op 31/03/2015 - 15h18

100% natuurlijk en effectief op voorwaarde dat je er dagelijks werk van maakt en de adviezen voor een gezonde levenswijze worden opgevolgd! Ziehier enkele adviezen om een platte buik te krijgen of te behouden. Het zijn geen wondermiddeltjes, maar wel...

3 slankheidsoefeningen om te doen in de bus of metro Geüpdatet op 30/05/2011 - 09h05

Niets zo goed om zich bezig te houden en tegelijkertijd te ontspannen: ' sporten ' in de bus of de metro , een goed idee! Begin deze oefeningen een maal om de drie dagen te doen, dan een dag op twee en tenslotte alle dagen : u zal er al snel niet mee...

Meer artikels