PUBLICITÉ

Weet u hoe u allergenen moet verjagen?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 12/05/2015 - 11h08
-A +A

Allergieleiders moeten allergenen mijden. Maar hoe?

PUB

1) Bij het afstoffen moet u een stofverwijderingsproduct gebruiken.

Fout. Deze producten zijn te mijden. Gebruik elektrostatische doekjes of een natte vod. Op die manier zal het verwijderde stof zich niet elders nestelen. Schoonmaakproducten in aërosolvorm zijn in principe uit den boze, want ze irriteren de bronchiën.

2) Als u allergisch bent voor pollen, mag u de slaapkamer vooral niet verluchten.

Fout. U moet alle vertrekken elke dag verluchten. Als u een pollenallergie hebt, is het aan te raden dat 's morgens te doen, zeker niet in het midden van de dag.

3) De ideale temperatuur in de slaapkamer bedraagt ongeveer:

18°C.

4) De vochtigheidsgraad moet schommelen tussen:

45 en 50 %. De vochtigheid moet onder de 60 % blijven, anders kunnen de huismijten, die zich voeden met schimmels, welig tieren.

5) Ververs uw beddenlakens:

Elke week.

6) Koude is huismijten fataal.

Juist. Kunt u een voorwerp niet wassen, de knuffel van uw kind bijvoorbeeld, of niet-wasbaar speelgoed, stop het dan regelmatig in de diepvries. Vanaf -18°C wordt de koude huismijten immers fataal.

7) U kunt beter niets laten staan of rondslingeren, maar alles opbergen in (glazen) kasten.

Juist. Snuisterijen en boeken zijn echte stofnesten. U kunt ze dus beter opbergen.

8) U hangt uw was bij voorkeur buiten te drogen.

Fout. Er dreigen zich pollen vast te hechten aan het wasgoed. Is het eenmaal droog, berg het dan op in een gesloten kast en hang het vooral niet op droogrekken.

9) Na een dag in de openlucht, in volle natuur of in de tuin moet u uw haar spoelen.

Juist. Bij een pollenallergie is het aan te raden om te douchen en ook uw haar te spoelen, om eventuele pollen te verwijderen.

10) Een allergielijder kan beter het gras niet maaien.

Juist. Bovendien moet het gras zo kort mogelijk gemaaid worden.

11) De herfst is het slechtste seizoen voor personen die allergisch zijn voor huismijten.

Juist. In de herfst is de huismijtconcentratie het hoogst. De zomerwarmte maakt namelijk plaats voor vochtigheid, terwijl de meeste mensen hun huis nog niet verwarmen, wat automatisch voor een drogere atmosfeer zorgt. Huismijten zijn dol op vochtigheid, maar hebben een hekel aan tocht.

12) De voedingsindustrie is verplicht om op het etiket de aanwezigheid te vermelden van twaalf potentiële allergenen.

Juist. Dat is verplicht door een Europese richtlijn uit 2003. Het gaat om de volgende twaalf potentiële allergenen: gluten, vis, schaaldieren, eieren, noten, aardnoten, soja, melk en melkproducten, selderij, mosterd, sesamzaad en sulfieten. De lijst wordt in november 2005 aangepast. Uiteraard moet u ook regelmatig uw vloeren en meubelen wassen. Zijn te mijden: kamerbreed tapijt en vloertapijten, niet-wasbare gordijnen en overgordijnen, fauteuils en canapés in stof of fluweel,...

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 29/04/2005 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 12/05/2015 - 11h08
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een hypoallergene tuin in negen lessen Gepubliceerd op 06/08/2015 - 17h11

Door ons landschap te veranderen, hebben we een groot aantal allergene plantensoorten ingevoerd en nieuwe allergieën ontwikkeld. Maak in uw eigen tuin niet dezelfde fout: leg een hypoallergene tuin aan.

Allergieën: test uw kennis Gepubliceerd op 01/04/2014 - 12h34

Allergieën zijn er in alle soorten en ze komen almaar vaker voor. Iemand kan allergisch zijn voor stuifmeel, voor dierenhaar, voor mijten, voor nikkel, voor rubber, voor bepaalde soorten voedsel, enz. Test uw kennis over allergieën.

Pollenallergie: Het begint opnieuw... Gepubliceerd op 07/04/2014 - 16h12

Pollen zijn allergiserende stoffen en het seizoen begint op het einde van de maand januari... Velen hebben last van pollenallergie, maar sommigen weten zelfs niet dat ze allergisch zijn.

Meer artikels