PUBLICITÉ

Weet u hoe oud uw longen zijn?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 07/10/2008 - 00h00
-A +A

Als u rookt of blootgesteld wordt aan verontreinigende substanties, dan is de kans groot dat uw longen vroegtijdig verouderen. De evaluatie van de leeftijd van uw longen maakt duidelijk hoe het met uw longen gesteld is en welke preventieve maatregelen er eventueel genomen moeten worden. De grootste vijand van de longen is COPD, een ziekte die tot ademhalingsinsufficiëntie kan leiden.

PUB

Net zoals de slagaders, de hersenen en de huid, kunnen ook de longen min of meer vroegtijdig verouderen, onafhankelijk van de leeftijd. Longen verouderen op natuurlijke wijze, maar de leeftijd van uw longen wordt ook bepaald door andere factoren zoals de blootstelling aan verontreinigende substanties. Zo is tabaksrook de grootste risicofactor voor vroegtijdige veroudering van de longen. Maar roken is niet het enige gevaar: de blootstelling aan chemische substanties op het werk, houtstof, milieuverontreiniging en verontreiniging binnenshuis kunnen ook behoorlijk wat schade aanrichten.

Leeftijdsonderzoek van de longen maakt opsporing COPD mogelijk

Het meest urgent is het opsporen van COPD (Chronic obstructive pulmonary disease). Dat kan via de evaluatie van de leeftijd van de longen.
COPD is een ernstige aandoening die meestal rokers treft. Het doel is om de ziekte vroegtijdig op te sporen om te verhinderen dat het stadium van respiratoire insufficiëntie bereikt wordt. Vandaag wordt de diagnose vaak pas gesteld wanneer de longfunctie nog maar op halve kracht werkt en de levenskwaliteit al te wensen overlaat. Het feit dat heel wat rokers denken dat de symptomen die op COPD kunnen wijzen, normaal zijn, is daar niet vreemd aan. Het hoesten, de ochtendlijke fluimen en het ademtekort zijn voor heel wat rokers dagdagelijkse kost. Ook als de symptomen verergeren, en er een weerstand tegen inspanningen optreedt, een beperking van de activiteiten en spierzwakte zijn rokers niet echt ongerust. Tot op de dag dat een acute verergering van de respiratoire functie een ziekenhuisopname vereist.
Mensen die roken moeten de reflex hebben om hun ademhaling te laten testen door hun arts.
U moet weten dat COPD voorkomt bij 5 à 10% van de bevolking in geïndustrialiseerde landen en dat het wereldwijd de derde doodsoorzaak is.

Hoe meet men de leeftijd van de longen?

COPD gaat gepaard met een progressieve en abnormale obstructie van de bronchi. De vernauwing van de bronchi bemoeilijkt de ademhaling.
De meeteenheid is de Geforceerde vitale capaciteit of FVC, van het Engelse Forced Vital Capacity. Het is de hoeveelheid lucht die uit de longen komt in 1 seconde. Op die manier wordt de obstructiegraad van de bronchi getest en kan de leeftijd van de longen berekend worden.
Bij de meetresultaten moet rekening gehouden worden met de natuurlijke veroudering van de ademhalingscapaciteit: tussen de leeftijd van 30 en 75 jaar verliest men gemiddeld 25% van de respiratoire functie.

In de praktijk is het een eenvoudig onderzoek dat uitgevoerd wordt door de arts. U hoeft alleen maar in een mondstukje te blazen. Voorwaarde is wel dat de arts over een meettoestel beschikt, een spirometer. Is dat niet het geval, dan kan hij u doorverwijzen.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 07/10/2008 - 00h00 Perscommuniqué Pfizer, september 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
2003, het jaar van COPD Geüpdatet op 24/12/2002 - 00h00

Roken is veruit de belangrijkste oorzaak van chronisch obstructief longlijden (COPD), een ziekte die fataal kan aflopen, maar ook goed kan worden vermeden. COPD maakt meer slachtoffers dan aids.

Chronische bronchitis: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 09/12/2013 - 09h05

Roken is de hoofdoorzaak van COPD of chronisch obstructief longlijden (chronic obstructive pulmonary disease), beter bekend als rokerslong . Deze luchtwegenaandoening wordt gekenmerkt door een geleidelijke obstructie van de luchtwegen en is dus voora...

COPD: te vaak te laat opgespoord Gepubliceerd op 25/04/2017 - 16h37

Chronische obstructieve bronchopneumopathie (COPD), beter bekend als rokerslong, zou de komende decennia wereldwijd de op twee na belangrijkste doodsoorzaak worden. Deze longziekte is vooral gevaarlijk omdat ze zich jarenlang sluimerend ontwikkelt zo...

Meer artikels