PUBLICITÉ

Wees op uw hoede voor namaaktandpasta!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 14/08/2007 - 00h00
-A +A

De overheid roept reizigers op om voorzichtig te zijn, moesten zij zich genoodzaakt zien om in het buitenland (eventueel gevaarlijke) tandpasta te kopen. Onlangs is in talrijke landen inderdaad neptandpasta ontdekt.

PUB

Een goedkoper maar gevaarlijk bestanddeel werd aan sommige tandpasta's toegevoegd

Verschillende landen, waaronder Spanje, Frankrijk, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Canada, Panama en de Dominicaanse Republiek hebben aangekondigd dat bij hen neptandpasta was ontdekt. Deze tandpasta was afkomstig uit China en ook uit Zuid-Afrika. Uit onderzoek is gebleken dat die tandpasta diethyleen glycol bevat (DEG), een goedkoop product dat gebruikt wordt ter vervanging van de klassieke glycerine, maar dat bij inslikken gevaarlijk kan zijn. De Franse overheidsinstantie voor gezondheidszorg Afssaps vermeldt dat het risico vooral bijzonder groot is bij jonge kinderen en bij oudere mensen.

Aanbevelingen van de overheid aan reizigers

De overheid heeft bovendien meegedeeld dat in het buitenland ook met bacteriën besmette tandpasta's werden ontdekt. Reizigers die zich naar het buitenland begeven, worden dus opgeroepen om bijzonder waakzaam te zijn. De volgende raadgevingen zijn voor hen zeer belangrijk:

  • Koop geen tandpasta die niet afkomstig is uit een land van de Europese Unie.
  • Koop geen product waarvan het etiket niet opgesteld is in één van de landstalen of waarvan het etiket spelfouten bevat.
  • Wees op uw hoede voor tandpasta's die gratis uitgedeeld worden in vliegtuigen of hotels: steeds het etiket goed lezen.
  • Tijdens het tandenpoetsen, geen tandpasta inslikken en goed spoelen. Laat ook de kinderen deze richtlijn goed opvolgen. En laat ook geen tandpasta rondslingeren binnen het bereik van zeer jonge kinderen.

    Ook al werd in België tot nu toe geen gewag gemaakt van verdachte producten, blijft u best waakzaam.

Gezondheidsproblemen kunnen zich voordoen wanneer jonge kinderen per ongeluk een hoeveelheid tandpasta inslikken die gelijk is aan viermaal de hoeveelheid die gebruikt wordt voor een gewone poetsbeurt. In dat geval raadpleegt u best het Antigifcentrum (tel. 070/245 245).
Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 14/08/2007 - 00h00 Perscommuniqué van de Afssaps, de Franse overheidsinstantie voor gezondheidszorg, 26 juli 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Te veel fluor maakt vlekken op de tanden Geüpdatet op 25/03/2002 - 00h00

Dankzij preventieve campagnes en toevoeging van fluor aan de voeding en tandpasta is tandcariës aanzienlijk verminderd. Maar trop is te veel en te veel is trop: te veel fluor kan bruine vlekken op het tandglazuur veroorzaken. Enkele praktische tips.

Hoe de juiste tandpasta kiezen? Gepubliceerd op 20/01/2014 - 11h57

Tandpasta met fluor, voor gevoelige tanden, voor wittere tanden, enz… het aanbod van tandpasta’s is groot. Hoe vindt u het product dat het meest voor u geschikt is? Enkele weetjes en trucjes om de juiste tandpasta te kiezen.

Tandenpoetsen: tips voor jong en oud Gepubliceerd op 20/01/2014 - 12h03

Een goede tand- en mondhygiëne van jongs af aan is van het grootste belang als we onze tanden ons leven lang gezond willen houden. Maar wat houdt dat precies in? Hieronder vindt u een overzichtje van de goede handelingen en juiste reflexen voor de da...

Mond- en tandhygiëne Geüpdatet op 02/06/2008 - 00h00

Een goede mond- en tandhygiëne moet van jongsaf aan aangeleerd worden. Om dat te kunnen doen, moet men wel over correcte informatie beschikken en over overtuigende argumenten. Doe niet alleen de quiz, maar lees ook het commentaar bij elke vraag. Het...

Meer artikels