PUBLICITÉ

Weer sporten na de winter

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/03/2014 - 09h27
-A +A

De winter loopt op zijn einde. De dagen worden langer, er is meer licht, het zonnetje is al wat warmer…

Kortom, dit is het ideale moment om weer te beginnen te sporten. Sluit u niet op in een fitnesscentrum, maar ontdek opnieuw het plezier van de buitensporten.

Vijf tips om na de winter weer aan het sporten te gaan.

PUB

Kies bij voorkeur voor een buitensport

Een buitensport is beter voor het moreel dan sporten in een turnzaal of een fitnesscentrum. Dat is onlangs ook wetenschappelijk bewezen. Onderzoekers hebben bij een groep vrijwilligers nagegaan welk effect een sessie zaalsporten en een sessie buitensporten op de stemming heeft(1). In beide gevallen had de sportsessie een positieve invloed op het humeur. Maar de lichamelijke activiteit in open lucht bleek efficiënter dan zaalsporten om spanningen, neerslachtigheid en prikkelbaarheid te verminderen en het gaf ook een groter gevoel van energie. Maar het beste nieuws is dat wie in open lucht sport achteraf meer zin heeft om ermee  te blijven doorgaan!

 

Lang niet meer actief geweest of 45-plusser? Ga dan langs bij uw arts!

Als u in clubverband aan sport doet, moet u een medisch geschiktheidsattest voorleggen en moet u dus vooraf naar de dokter. Maar ook in het andere geval gaat u veiligheidshalve beter eerst naar de dokter, zeker als u al lang niet meer gesport hebt. Uw arts zal u tips geven die van toepassing zijn op uw situatie, bijvoorbeeld over de bewegingen en de manier waarop u de draad het best weer opneemt.

Als u ouder dan 45 bent, moet u in ieder geval op doktersbezoek voor een verplichte check-up van uw hart. Dat bestaat onder meer uit een elektrocardiogram en een inspanningstest (2).

 

Initialement publié par Isabelle Eustache le 15/03/2011 - 14h06 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/03/2014 - 09h27

(1) Thompson Coon J, et coll., Environ. Sci. Technol., 3 februari 2011. (2) Aanbevelingen van de Franse vereniging van cardiologen, www.fedecardio.com.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Sporten? Ja, maar. . . Geüpdatet op 23/10/2007 - 00h00

Ik leid een sedentair leven en heb zin om te bewegen! Maar als ik weer begin te sporten, welke voorzorgen moet ik dan nemen? Moet ik op voorhand een check-up laten doen en hoe kan ik mijn fysieke conditie evalueren?

Weet u hoe aan sport te doen? Gepubliceerd op 08/01/2013 - 11h12

Welke type sport, hoeveel en op welk moment van de dag? Is vermoeidheid of een chronische ziekte een contra-indicatie voor sport? Zijn sportdrankjes goed voor iedereen? Test uw kennis zodat u zeker weet dat de sport die u beoefent uw gezondheid ten g...

Klaar om weer aan het sporten te gaan? Gepubliceerd op 08/06/2016 - 12h08

Lichamelijke activiteit en sporten worden in het algemeen aangeraden voor de gezondheid. Sporten kan op elke leeftijd, er opnieuw mee beginnen ook. Maar bespreek wel met uw arts in hoeverre een cardiologische check-up wenselijk is voor u aan de slag...

Meer artikels