PUBLICITÉ

Weer leven na een agressie: behandelingen om er weer bovenop te geraken

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Danielle Pickman op 17/09/2002 - 00h00
-A +A

Slachtoffers of getuigen van een traumatiserende gebeurtenis ondergaan een emotionele shock die de psychische of geestelijke vermogens kan ontwrichten. Bij een aanslag kan een aangepaste behandeling het slachtoffer helpen de beproeving te doorstaan.

PUB

Welke behandeling?

De behandeling begint met de opvang van de patiënt in een rustige en veilige omgeving de dag na de agressie, met individuele psychotherapeutische gesprekken of groepsbijeenkomsten voor wie dit wenst. “We hebben ooit meegemaakt dat een slachtoffer op een bank op een plein zat en niet meer wist wie hij was”, vertelt Maya Evrard, gespecialiseerd in de psychologische follow-up van slachtoffers van een agressie*. “Die verstijving is een psychologisch verdedigingsmechanisme dat het slachtoffer in staat stelt zich te distantiëren van het ondraaglijke. We treden in actie als de verstijving begint te verminderen”, preciseert ze. We kunnen dan een beroep doen op ervaren psychotherapeuten en in geval van een fobie (schrik om de metro te nemen bijv.) kan een gedragstherapeut worden ingeschakeld.

Welke genezing?

Genezing wordt gedefinieerd als een terugkeer naar de vroegere toestand (normaal kunnen werken en leven). Wat dit betreft, blijft Dr. Maya Evrard eerder positief: de meeste slachtoffers leiden weer een normaal leven. "Gelukkig zijn we allen bestand tegen de gruwels die in ons leven opduiken, ook al hangt alles af van de toestand van het slachtoffer van een agressie.” De ervaring leert evenwel dat er restletsels overblijven (angst, prikkelbaarheid, fobische toestand, depressieve toestand, enz.), soms in veel hinderlijker en blijvende vormen. Volgens een recente enquête zou een vorm van plotse depressie vooral voorkomen bij mannen. Deze atypische depressie, die zeer resistent is tegen de gebruikelijke behandelingen, bevestigt het feit dat sommige slachtoffers er zonder een goede psychologische begeleiding nooit bovenop zullen komen.

(*) Gediplomeerd in Juridische Schadeloosstelling van Lichamelijke Schade; behandelt slachtoffers in het kader van de Association SOS Attentats.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Danielle Pickman op 17/09/2002 - 00h00 Psychonet Production
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Fobieën of de angst voor de angst... Gepubliceerd op 24/04/2012 - 10h49

Een fobie is een abnormale, overdreven angst . Ze is extreem en te hevig in verhouding tot de aanleiding. Bovendien verergert de angst in plaats van zich aan de omstandigheden aan te passen. Daar komt nog bij dat de angst de neiging heeft om chronisc...

Wij praten onvoldoende over het onbehagen op het werk Geüpdatet op 15/07/2008 - 00h00

Het zijn niet uitsluitend de pesterijen die sommigen doen afzien op het werk. Geweld, moeilijkheden, stress, een gevoel van onbehagen kunnen eveneens pijn doen: zowel de ondernemingen als de werknemers hebben het vaak moeilijk om zich hiertegen te wa...

Meer artikels