PUBLICITÉ

Weeën: hoe weet ik of ik naar de kraamkliniek moet vertrekken?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/08/2016 - 11h43
-A +A

Gewoonlijk ervaren zwangere vrouwen niet-pijnlijke weeën in de loop van de laatste maanden van hun zwangerschap. Bij het naderen van de grote dag van de bevalling, worden de weeën echter krachtiger en pijnlijk. Hoe weet u met zekerheid dat het om de echte weeën gaat en dat u dus naar de kraamkliniek moet vertrekken?

PUB

De normale zwangerschapsweeën

Op het einde van de zwangerschap, voelen zeer veel vrouwen weeën. Het gaat om lichte weeën, die niet pijnlijk zijn en ook niet constant voorkomen (niet meer dan een tiental per dag). Zijn de weeën echter talrijk en krachtig, dan moet de zwangere vrouw haar arts raadplegen.
Een aantal dagen vóór de bevalling, doen zich weeën voor om de baarmoederhals voor te bereiden. Ze volgen sneller en sneller op elkaar, en worden krachtiger en pijnlijker.

Hoe weet u dat het tijd is om naar de kraamkliniek te gaan?

  • De weeën worden nu steeds krachtiger.
  • Opgelet: elke nieuwe wee is niet per se pijnlijker dan de voorgaande, maar meestal wordt de pijn heviger naarmate de arbeid vordert.
  • De weeën duren gewoonlijk tussen 30 en 70 seconden.
  • Ook al blijft de duur van de weeën gelijk, toch volgen ze nu sneller op elkaar.
  • De frequentie van de weeën wordt nu regelmatiger.
  • De pijn heeft soms te maken met een transitprobleem dat gepaard gaat met diarree.
  • Men stelt een algemene verharding van de buik vast.
  • De eerste weeën voorafgaand aan de bevalling kunnen lijken op menstruatiepijn.
  • De slijmprop wordt uitgestoten. Ze ziet eruit als vaginaal verlies, met slijm en wat bloed.

Er wordt aangeraden de tijd op te nemen tussen het begin van een wee en het begin van de volgende wee. Deze informatie is belangrijk voor de vroedvrouw, die zo beter kan schatten in welke mate de arbeid reeds gevorderd is. Gewoonlijk wordt aangeraden naar de kraamkliniek te vertrekken wanneer de tijd tussen twee weeën 5, 8 of 10 minuten bedraagt.

Goed om te weten: wanneer de arbeid goed gevorderd is, volgen de weeën elkaar al na 2 of 3 minuten. Ze zijn zeer krachtig en duren 60 tot 90 seconden. Ze zijn nog krachtiger bij vrouwen die al meer dan één zwangerschap achter de rug hebben.

In zeldzame gevallen, kan het gebeuren dat een vrouw de voortekens van de arbeid amper opmerkt of dat ze de weeën zeer goed verdraagt. Als ze dan plots een dringende behoefte voelt om te persen, alsof ze dringend naar het toilet moet, moeten de hulpdiensten meteen opgeroepen worden via het noodnummer 100. Terwijl de hulpdiensten onderweg zijn, moet de vrouw zich concentreren op haar ademhaling. Ze moet ook blijven hijgen en vooral vermijden te persen. Nogmaals, dit komt zelden voor!

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 25/01/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/08/2016 - 11h43

"Le guide de l'accouchement" (Gids voor de bevalling), uitg. Larousse.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bevalling : de oorlog van de geslachten ? Geüpdatet op 10/03/2003 - 00h00

Volgens de resultaten van een Ierse studie zou het moeilijker te zijn te bevallen van een jongen dan van een meisje. Zowel tijdens de arbeid als tijdens de bevalling is er meer risico op verwikkelingen.

Thuis bevallen: hoe gaat het in zijn werk? Gepubliceerd op 28/10/2016 - 17h09

Nogal wat koppels kiezen ervoor om thuis te bevallen. Sommige uit angst voor het ziekenhuis of omdat ze een meer geïndividualiseerde opvolging willen, andere omdat ze al eens een slechte ervaring gehad hebben in het ziekenhuis, enz. Maar hoe verloopt...

Meer artikels