Wist u dat vitamine D cruciaal is in de preventie van kanker, cardiovasculaire aandoeningen, osteoporose, multiple sclerose, diabetes type 1, enz.?
Nochtans hebben de meeste Belgen te weinig vitamine D!
Een veertigtal artsen en internationale onderzoekers wilden iets doen aan die onrustwekkende situatie. In 2010 hebben ze een manifest ondertekend waarmee ze de dokters en de bevoegde autoriteiten willen aansporen om nieuwe aanbevelingen te formuleren die het tekort aan vitamine D in de bevolking moeten verhelpen.

Vitamine D helpt veel ernstige ziektes voorkomen, onder meer ook kanker
Vitamine D speelt een cruciale rol in tal van vitale biologische functies. Het wordt gedeeltelijk via de voeding geleverd, maar grotendeels door ons eigen lichaam aangemaakt - in de huid - onder invloed van de zon.
Alle huidige studies zijn het erover eens dat vitamine D het risico op het ontwikkelen van een groot aantal zware ziektes helpt verkleinen. Het gaat dan om hartziektes, cerebrovasculaire accidenten, osteoporose, multiple sclerose, diabetes type 1 bij kinderen en ook een groot aantal vormen van kanker, waaronder borstkanker, darmkanker, kanker aan de eileiders en non-Hodgkin lymfomen.
Daarnaast zou vitamine D ook de ernst van infecties zoals griep en longontsteking verminderen.
De meeste Belgen hebben een tekort aan vitamine D
Het optimale gehalte aan vitamine D in het lichaam - of beter aan 25-hydroxyvitamine D, de actieve vorm ervan - schommelt tussen 75 en 150 nmol/l (30 et 60 ng/ml). Uit een Franse studie blijkt dat 70% van de volwassenen in Frankrijk onder de drempel zit van 75 nmol/l (studie SUVIMAX). De kans is dus groot dat ook de Belgen in hetzelfde schuitje zitten!
En er is nog slechter nieuws: 90% van de vrouwen in de menopauze zou een tekort hebben. Net in die periode hebben vrouwen vitamine D nodig om hun botmassa te behouden (vitamine D bindt calcium aan het bot en helpt dus osteoporose voorkomen).
Persbericht " Appel des médecins et spécialistes de vitamine D ", 16 februari 2010.