PUBLICITÉ

We moeten leren zuinig om te springen met vet

Gepubliceerd door Dr. Dominique Boute, specialist in endocrinologie, diabetoloog en voedingsspecialist, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 03/05/2005 - 00h00
-A +A

Vetten (of lipiden) zijn de calorierijkste voedingsstoffen met de meeste energie: één gram vet is goed voor 9 calorieën. Het zijn echter geen slechte voedingsstoffen, integendeel: ze zijn nodig voor de werking van ons organisme. We mogen niet vergeten dat onze hersenen en onze zenuwen uit vetten bestaan... Ze zijn dus onmisbaar, want ze zorgen ook voor een energiereserve voor ons lichaam. Maar overdaad schaadt.

PUB

Waar worden vetten opgeslagen?

U weet het maar al te goed en vaak vindt u het zelfs niet fijn: in de cellen die het vetweefsel onder de huid vormen (die vreselijke cellulitis!) of rond de organen (visceraal of diepliggend vet). Eigenlijk is vetweefsel een energiereserve die ons lichaam bewaart voor het geval dat…Wanneer we ons gewicht onder controle willen houden, is evenwichtig omspringen met vet (zowel qua kwaliteit als qua kwantiteit) dus van cruciaal belang.

Hoe gaat u te werk?

Het eerste wat u moet doen, is de hoeveelheid vetten bepalen die u moet toevoegen voor het bereiden, op smaak brengen... van de maaltijden.In geval van een hypocalorisch dieet bedraagt de totale inname ongeveer 50 tot 60 gram per dag (ter informatie: twee koffielepels boter of margarine met 41 % vet of twee eetlepels olie zijn al voldoende om die behoefte te dekken). Dan blijven nog slechts 25 gram vetten over die reeds in voedingsmiddelen zitten zoals vlees, vis, eieren, ham en fijne vleeswaren, kaas en melkproducten, en alle verborgen vetten in "vette en zoete" producten (koekjes, chocolade, gebak, taart...). Het spreekt dus voor zich dat u al heel snel al uw "vetlimiet" zit…

Gebruik daarom allerlei trucjes om wat "zichtbaar" vet te bewaren, met name in de vorm van olie (koolzaadolie is immers rijk aan omega-3-vetzuren), en beperk toevoegingen in bereidingen (door ze te vervangen door smaakmakers zoals kruiden en aroma's…). Een goede manier om uw vetinname in evenwicht te brengen, is uw maaltijd samenstellen op basis van vetvrije voedingsmiddelen, zoals groenten, zetmeelproducten, fruit of magere melkproducten, en die dan te combineren met vlees, vis, eieren, ham of kaas.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Dominique Boute, specialist in endocrinologie, diabetoloog en voedingsspecialist, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 03/05/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ