PUBLICITÉ

We eten te zacht voedsel!

Geüpdatet door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 06/09/2010 - 00h00
-A +A

Onze eetgewoonten zijn zo geëvolueerd dat we steeds meer zacht en zoet voedsel eten en knabbelen. Daardoor kauwen we te weinig, wat dan weer nefaste gevolgen heeft voor ons gebit.

PUB

Hoe minder we kauwen, des te meer we eten

Wanneer we zacht voedsel verorberen, is kauwen weinig belangrijk. Op de duur gebruiken we echter steeds minder onze kaken en worden onze kaakbeenderen niet meer gestimuleerd. Gevolg: onze tanden worden minder resistent. Bovendien is 'zacht voedsel' vaak synoniem van 'kleverige en zoete producten'. Dat bevordert tandbederf en kalkvorming, en tast het tandvlees aan. En aangezien we minder kauwen, produceren we ook minder speeksel, terwijl speeksel net een zelfreinigend effect heeft.

Een beetje uitleg

Wanneer we zoete eetwaren nuttigen, produceren we weliswaar meer speeksel, maar wordt het ook zuurder. Da's geen enkel probleem als we drie à vier maaltijden per dag nemen, want ondertussen heeft het speeksel de tijd om weer een normale zuurgraad te krijgen. Als we echter tussendoortjes knabbelen, is dat onmogelijk, waardoor het tandglazuur voortdurend aangevreten wordt en ruwer wordt. Gevolg: er hechten zich meer bacteriën aan, en het tandbederf neemt toe. Een goede raad: hebt u iets zoets gegeten of frisdrank of vruchtensap gedronken, wacht dan een kwartier vóór u uw tanden poetst; ondertussen is het speeksel minder zuur. Ander belangrijk punt: als we te weinig kauwen, produceren we te weinig spijsverteringssappen, wat de spijsvertering bemoeilijkt.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 30/11/2004 - 00h00 en geüpdatet door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 06/09/2010 - 00h00 30e entretiens Garancière, september 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Goede voeding, goede tanden! Gepubliceerd op 09/06/2015 - 12h16

Twee keer de tanden poetsen per dag en een regelmatig bezoek aan de tandarts is noodzakelijk om goede tanden te krijgen en te behouden. Maar ook de voeding speelt een cruciale rol. Welke producten zijn bevorderlijk voor een goede hygiëne van tanden e...

Zijn rozijnen goed voor de tanden? Geüpdatet op 21/06/2005 - 00h00

Volgens Amerikaanse onderzoekers zouden rozijnen tandbederf niet bevorderen, maar integendeel voorkomen, door de werking van de cariogene bacteriën in tandplaque af te remmen…

Meer artikels