PUBLICITÉ

Waterpokken, een zeer besmettelijke ziekte

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 26/11/2002 - 00h00
-A +A

Waterpokken (windpokken of varicella) zijn een zeer besmettelijke huidziekte die door een virus wordt veroorzaakt. Sinds de vaccinatie tegen mazelen-rodehond-bof zijn waterpokken de enige ziekte met huiduitslag die nog vaak voorkomt in België.

PUB

Varicella treedt in 90% van de gevallen op bij kinderen van 1 tot 14 jaar en is over het algemeen goedaardig. Maar bij volwassenen of immunogedeprimeerde personen kan varicella verwikkelingen (of complicaties) veroorzaken, met name bacteriële surinfecties. Zona (gordelroos) is een recidief van het varicellavirus. Na een eerste infectie verdwijnt het virus immers niet: het blijft achter in de lymfeklieren (die deel uitmaken van ons verdedigings- of immuunsysteem). Als de immuniteit later om één of andere reden verzwakt, zal het virus zich langs de zenuwen verplaatsen om een intercostale zona (tussen de ribben) te veroorzaken.

Welke zijn de oorzaken?

Het varicella-zostervirus (VZV) behoort tot de familie van de herpesvirussen. Het wordt overgedragen via de luchtwegen of door rechtstreeks contact met de blaasjes. De besmetting verloopt meestal in de vorm van epidemieën, vooral op het einde van de winter. De incubatieduur (stille fase van de ziekte) bedraagt ongeveer 2 weken. Tijdens de incubatiefase is men besmettelijk (zonder het te weten). De besmettelijkheid verdwijnt als de blaasjes uitdrogen en een korst vormen. Personen die tijdens de kinderjaren waterpokken hebben gehad, zijn in principe beschermd, maar kunnen later wel zona krijgen (het virus blijft immers aanwezig in de lymfeklieren, naast de wervelkolom). Zona kan optreden jaren na de episode van varicella, naar aanleiding van één of andere stressfactor (zenuwen, vermoeidheid, enz.), virulent worden en gordelroos (zona) veroorzaken.

Praktische tips

  • Een douche nemen in plaats van een bad om te voorkomen dat de korsten zouden verweken en littekens zouden nalaten.
  • De korsten niet droogwrijven, maar voorzichtig droogdeppen.
  • De vinger- en teennagels kort knippen om krabben en littekens te voorkomen.
  • Het kind zo mogelijk dag en nacht handschoenen en kousen laten dragen.
  • Warmte en zweten kunnen de jeuk verergeren.
  • Het kind niet in de zon laten: de blaasjes zouden zich dan kunnen uitbreiden.
  • Geen zout of gekruid eten geven om eventuele letsels in de mond niet te irriteren. Om dezelfde reden ook geen zuur fruit geven.
  • Contact met zwangere vrouwen vermijden, vooral op het einde van de zwangerschap. Varicella is immers gevaarlijk voor de baby.

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 26/11/2002 - 00h00 11e Conférence de Consensus en Thérapeutique Anti-infectieuse de la Société de Pathologie Infectieuse de Langue Française (SPILF). Prise en charge des infections à VZV. Méd. Mal. Infect. 1998; 28: 1-8. Pathologie infectieuse de l'enfant. P. Bégué. J Astruc. Masson 1999. Impact Médecine. Consulter. N° 9.26/03/2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Waterpokken en zona stammen af van hetzelfde virus Geüpdatet op 14/08/2015 - 11h16

Waterpokken is een van de klassieke kinderziektes. Het kleine broertje ervan dat vooral bij volwassenen voorkomt - zona of gordelroos - is minder bekend. Waterpokken en zona worden nochtans door een en hetzelfde virus veroorzaakt: het VZV of varicell...

Kinderen met waterpokken beschermen volwassenen tegen zona Geüpdatet op 23/07/2002 - 00h00

Herhaald contact met kinderen die besmet zijn met het varicellavirus (het virus dat waterpokken veroorzaakt) beschermt volwassenen tegen zona. De volwassen die het meest contact hebben met dergelijke kinderen, lopen vijfmaal minder risico op de ontwi...

Waterpokken: een nadere kijk op het virus! Gepubliceerd op 05/02/2013 - 11h08

Meer dan 90 % van de Belgische bevolking komt in contact met waterpokken. Gelukkig is de ziekte goedaardig in bijna alle gevallen, maar men moet aandachtig blijven. Een vaccin tegen waterpokken is niet systematisch aan te raden.

Meer artikels