PUBLICITÉ

Waterpijp roken: vier misvattingen die absoluut de wereld uit moeten!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/12/2016 - 19h02
-A +A

Hebt u al waterpijp gerookt?
Het roken van waterpijp - ook gekend als nargileh of shisha - is erg populair in het Midden-Oosten en in Zuid-Azië, maar het wordt nu ook bij ons almaar meer beoefend in lounges of thuis.

De nargileh is ook erg in trek bij tieners, voor wie het een leuke en gezellige groepsbezigheid betekent...

Waterpijprokers zijn zich vaak niet bewust van de gevaren die hun gezondheid erdoor loopt.

PUB

Ter herinnering: wat is een shisha of waterpijp precies?

Een waterpijp is een met water gevulde pijp voor het roken van gearomatiseerde tabak.
De tabak wordt in een klein kommetje gedaan dat wordt afgedekt met aluminiumfolie waar gaatjes in geprikt worden. Op de aluminiumfolie wordt dan een brandend kooltje gelegd dat de tabak zal verbranden. De rook passeert vervolgens door water en wordt dan aangezogen door de roker via een soepele slang.

Probleem: waterpijp roken wordt steeds populairder, vooral bij jongeren: van de 18-jarigen heeft één op twee het al geprobeerd! Maar erger is dat heel wat jongeren waterpijp roken als volledig onschuldig beschouwen, terwijl ze minstens even schadelijk is als sigaretten.

Misvatting 1: de rook van de waterpijp wordt door het water gefilterd en bevat dus minder schadelijke stoffen dan sigarettenrook

FOUT

De rook wordt inderdaad gefilterd door het water, maar nauwelijks de helft van de schadelijke stoffen wordt zo tegengehouden. En de stoffen die wel passeren zijn de kleinste stoffen die dus ook het diepst in de longen kunnen dringen en de grootste schade aanrichten.

Bij het waterpijp roken, inhaleert u trouwens veel meer dan wanneer u aan een sigaret trekt. Daarbij komt nog dat een 'shisha' veel meer tabak bevat dan een gewone sigaret en dat er urenlang wordt doorgerookt. De vergelijking is moeilijk te maken, maar het filtereffect van het water is duidelijk een illusie.

Goed om te weten: het volume van een haal aan een waterpijp is 20 keer zo groot als een inhalering van een sigaret en 40 inhaleringen van een waterpijp vergiftigen evenveel als 2 pakjes sigaretten!

Waterpijp roken is even nefast als het roken van een ordinaire sigaret.

Zo is vastgesteld bij een onderzoek in Syrië, waarbij personen vergeleken werden die of uitsluitend sigaretten rookten, of alleen waterpijp, er geen relevante verschillen zijn gevonden in hun blootstelling aan kankerverwekkende stoffen (1).

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/02/2014 - 11h39 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/12/2016 - 19h02

(1)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23988862 2013 Sep 2. doi: 10.1136/tobaccocontrol-2013-051206. [Epub ahead of print]. Fonds des affections respiratoires – service prévention tabac - Bertrand Dautzenberg, président de l’Office français de prévention du tabagisme (OFPT), auteur avec Jean-Yves Nau, de Tout ce que vous ne savez pas sur la chicha (Éd. Margaux Orange)

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ