PUBLICITÉ

Waterkoelers en onze gezondheid: doen of niet doen?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/07/2016 - 17h01
-A +A

Waterkoelers zijn niet meer weg te denken uit de bedrijven en publieke ruimtes. Maar zijn deze automaten waaruit gekoeld drinkwater kan worden getapt nu goed of slecht voor onze gezondheid? Want ze zijn helaas niet vrij van hormoonverstoorders en microben…. Iedereen moet de keuze dus voor zichzelf maken. 

PUB

Waterkoelers en hormoonverstoorders

Een waterkoeler bestaat uit een reservoir met water dat is aangesloten op een automaat met een of meerdere tapkranen. Sommige modellen van waterkoelers koelen het water, andere kunnen het verwarmen en er zijn er ook die koolzuurgas aan het water toevoegen om er koolzuurhoudend water van te maken.

Als we het aspect hormoonverstoorders bekijken - die zijn in ons dagelijks leven alom tegenwoordig en zouden op discrete, maar significante wijze schadelijk zijn voor onze gezondheid - dan zit het probleem hier bij het waterreservoir. Het reservoir is namelijk gemaakt van polycarbonaat. Die stof scheidt hormoonverstoorders af, waardoor die in de omgeving - in dit geval het drinkwater - terechtkomen. Dat betekent dus dat we bij het drinken van een watercooler hormoonverstoorders binnenkrijgen. Meerdere studies hebben inderdaad aangetoond dat mensen die water drinken dat opgeslagen zit in reservoirs uit polycarbonaat meer hormoonverstoorders in hun lichaam hebben dan gemiddeld (1).

Zitten er gevaarlijke bacteriën in waterkoelers?

Het water in de reservoirs kan dan wel schadelijke hormoonverstoorders bevatten, het is wel schoon water. Maar als het door de kraantjes stroomt, kan het besmet raken met diverse, potentieel pathogene of ziektemakende bacteriën. Uit verschillende studies is zo gebleken dat water uit watercoolers of -dispensers vaker besmet is met bacteriën dan gewoon kraantjeswater (2). Voor de doorsnee bevolking is dat geen probleem, maar voor mensen in ziekenhuizen en rusthuizen - die vaak een verzwakt afweersysteem hebben - kan het wel een probleem zijn. Daar is waakzaamheid dus geboden (3).

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/07/2016 - 17h01

(1) Environ Sci Technol. 2013 Apr 2;47(7):3333-43. doi: 10.1021/es304038k. Epub 2013 Mar 15.
(2) BMC Microbiol. 2010; 10: 19. Published online 2010 Jan 26. doi:  10.1186/1471-2180-10-19
(3) J Food Prot. 2006 Dec;69(12):3043-6.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Arsenicum op ons bord! Gepubliceerd op 23/02/2017 - 11h41

De Deense dienst voor Volksgezondheid raadt aan om het gebruik van producten op basis van rijst bij kinderen te beperken. Ze zouden te grote hoeveelheden arseen bevatten. Arseen komt relatief veel voor in onze voeding. Het zit niet alleen in rijst, m...

Interview: Koper als middel tegen legionella Geüpdatet op 29/07/2003 - 00h00

Koper bezit zeer interessante antibacteriële eigenschappen die gebruikt zouden kunnen worden in de strijd tegen legionellose. Hoe en waarom, en wat mogen we ervan verwachten? We stelden de vraag aan dhr. Olivier Tissot van het Centre d'information du...

Welke pan kies ik voor mijn gezondheid ? Geüpdatet op 26/04/2013 - 18h05

Pannen en ander bakgerief met een antikleeflaag in teflon zouden kankerverwekkend zijn. Wat zeggen de bevoegde instanties en de studies erover ? Teflonpannen, gietijzeren pannen, keramische pannen, roestvrij staal, zware metalen, aluminium... Hoe moe...

Water uit flessen of van de kraan? Geüpdatet op 25/05/2009 - 00h00

Wat is het verschil tussen kraantjeswater en flessenwater? Welk van beide moeten mensen kiezen die aan sport doen, mensen die last hebben van een te hoge bloeddruk en zwangere vrouwen?

Meer artikels