PUBLICITÉ

Water voor uw kat!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 27/11/2007 - 00h00
-A +A

Uw kat heeft absoluut water nodig om te leven. Haar lichaam bestaat immers voor een groot deel uit water en om haar waterhuishouding in stand te houden moet ze onbeperkt kunnen drinken.

PUB

Water is van vitaal belang

Algemeen wordt afgeraden om een kat melk te geven als drank. Zodra een kat niet meer gezoogd wordt, verliezen haar darmen geleidelijk aan hun vermogen om de lactose behoorlijk te verteren.
Volgroeide katten krijgen daarom gemakkelijk diarree als ze melk drinken. Koemelk is dus uit den boze, maar ook de speciale kattenmelk die in de handel verkrijgbaar is, is van geen enkel nut voor uw kat. Goede kattenvoeding bevat immers alle eiwitten en vetten die uw huisdier nodig heeft om gezond te blijven. Heel wat katten die buiten mogen zijn trouwens dol op het regenwater dat ze tijdens hun tochtjes hier en daar tegenkomen. Maar ongeacht of uw kat binnen in huis blijft of buiten mag, zorg ervoor dat er altijd een kom met vers water voor haar klaarstaat, en maak die kom elke dag schoon.

Hoeveel?

De dagelijkse hoeveelheid water die een kat drinkt, is afhankelijk van diverse factoren, zoals de temperatuur buiten. Op een hittedag zal haar waterverbruik dan ook fors stijgen! Ook het type activiteiten van uw kat speelt een rol. Een actieve jager zal meer drinken dan een kat die de hele dag binnen zit. Ook het type voeding dat uw kat krijgt, heeft een grote invloed op de hoeveelheid water die ze dagelijks drinkt: zacht voedsel (68-78% water) bevat veel meer water dan kattenbrokken (8-10% water). Rekening houdend met al deze factoren zal elke kat een bepaalde hoeveelheid water water drinken die samenhangt met haar manier van leven. Als richtlijn geldt een verbruik van 40 tot 60 ml water per kilo per dag. Als u 's ochtends de hoeveelheid water die uw kat voorgezet krijgt, meet en dat 24 uur later herhaalt, dan weet u of uw kat in het gemiddelde zit dan wel of ze veel meer of veel minder water drinkt. U kunt deze test natuurlijk niet doen als uw kat buiten komt en regenwater drinkt!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 27/11/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De vacht van uw kat: onderhoud en haarballen Geüpdatet op 11/05/2005 - 00h00

Katten staan bekend om hun properheid en hun grondig toilet. Sommige dieren hebben echter verzorging nodig om een mooie en zachte vacht te behouden. Dat geldt des te meer voor katten met lange haren of katten die nooit buiten komen, en tijdens de rui...

Huiskat: hoe bereid ik ze voor op de vrijheid? Geüpdatet op 23/05/2011 - 15h58

Een kat de vrijheid geven die altijd binnen heeft gewoond, is niet zonder risico’s. Toch loont het de moeite als u er de kans toe hebt. Uw kat zal er zich beter door voelen en ze krijgt ook veel meer bewegingsruimte! Deze tips kunnen uw kat op weg he...

Meer artikels