PUBLICITÉ

Water uit flessen of van de kraan?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 25/05/2009 - 00h00
-A +A

Wat is het verschil tussen kraantjeswater en flessenwater? Welk van beide moeten mensen kiezen die aan sport doen, mensen die last hebben van een te hoge bloeddruk en zwangere vrouwen?

PUB

Kraantjeswater


Het water dat we via de kraan geleverd krijgen, komt uit ondergrondse waterbekkens, uit meren en uit rivieren. Het heeft diverse behandelingen ondergaan. Het is geanalyseerd en gecontroleerd op 63 parameters. Deze hele behandeling is opgezet om de hygiënische kwaliteit van het water te garanderen. Geen enkel voedingsmiddel is dan ook zo sterk gereglementeerd als water.
Als het water aan de vastgelegde normen voldoet, is het drinkbaar. Ook als het nog vervuilende bestanddelen zou bevatten (bacteriën, micro-organismen, chemische stoffen), is de hoeveelheid daarvan zo laag dat het niet als bedreigend gezien wordt voor de gezondheid van de verbruiker.
Vaak zijn het dan ook de smaak en de geur (er wordt vaak bleekwater en chloor toegevoegd om de bacteriëndodende werking ervan) die als storend ervaren worden en die maken dat de Belg zich afkeert van deze nochtans uiterst milieu- en portemonneevriendelijke drank. Om deze ongemakken te omzeilen kunt u het water filteren in een waterkan of een filter inbouwen in uw kraan. U kunt het water ook gewoon een poos in een normale gewone karaf in de koelkast laten staan om de geur of smaak kwijt te raken.
Nog een niet onbelangrijke troef van kraantjeswater is dat het minerale zouten levert.

Flessenwater


Het flessenwater komt uit een onderaardse bron en wordt gebotteld op de plek waar het wordt opgevangen. Het wordt niet behandeld, maar ondergaat wel zeer strenge bacteriologische controles.
Het verschil tussen bronwater en mineraal water ligt in het feit dat de laatste soort erkend wordt als "goed voor de gezondheid" en dat ze altijd dezelfde concentraties minerale zouten (natrium, kalium, calcium, magnesium…) bevat. Bronwater bevat iets minder mineralen en de concentratie ervan schommelt met de seizoenen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 25/05/2009 - 00h00 Wetenschappelijk dossier van de CNRS, organisatie voor zuiver wetenschappelijk onderzoek in Frankrijk.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Flessenwater: de richtlijnen Geüpdatet op 29/04/2008 - 00h00

Gebruikt u thuis kraantjeswater of flessenwater? Als u voor het laatste kiest, kunt u bij de aankoop alle kanten uit. Maar niet alle soorten flessenwater zijn geschikt. Hieronder vindt u enkele elementen die u kunnen helpen om de verschillende soorte...

Het water in de mond... Geüpdatet op 05/07/2005 - 00h00

Het ene water is het andere niet, zoveel is zeker. Of het nu gaat om leidingwater of - vooral - of mineraalwater, de samenstelling kan zeer sterk verschillen. Een kleine reis door waterland...

1001 goede redenen om magnesium te nemen Gepubliceerd op 09/02/2017 - 12h39

Magnesium is een mineraal element dat onmisbaar is voor ons lichaam. Het is betrokken bij meer dan 300 chemische reacties… Geen wonder dus dat een magnesiumtekort heel wat gevolgen kan hebben. Extra magnesium innemen kan dan weer nuttig zijn tegen da...

Meer artikels