PUBLICITÉ

Wat zijn de tekenen van schizofrenie?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/09/2015 - 12h03
-A +A

Schizofrenie is een psychische aandoening waarbij de geest anders werkt dan we gewoon zijn. De ziekte boezemt vaak angst in, maar stilaan begrijpen we er meer van en wordt schizofrenie ook beter behandeld.

 

PUB

Wat zijn de typische tekenen van schizofrenie?

De twee kenmerken van schizofrenie zijn:

  • hallucinaties 
  • waanvoorstellingen.

Er zijn andere tekenen:

  • Gedesorganiseerd spreken (ontsporing, incoherentie)
  • Gedesorganiseerd of katatoon gedrag
  • Negatieve symptomen (vervlakking, initiatiefarmoede)

Wat zijn hallucinaties bij schizofrenie precies?

Bij hallucinaties nemen we dingen waar die in werkelijkheid, in de buitenwereld dus, niet bestaan.

Auditieve hallucinaties zijn de meest voorkomende vormen. De patiënt hoort vaak stemmen die soms agressief, bedreigend of schreeuwerig zijn. Er zijn ook andere vormen:

  • visuele hallucinaties,
  • geur- of smaakhallucinaties (onaangename geur of onaangename smaak in de mond), 
  • gevoelshallucinaties (ook heel onaangenaam, zoals een gevoel van wriemelende wormen onder de huid, een branderig gevoel, enz.).

Opmerking: deze hallucinaties zijn geen inbeelding. De mensen die ze hebben, zeggen echt stemmen te horen

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 29/05/2012 - 17h55 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/09/2015 - 12h03

Jean-Louis Monestès, "La schizophrénie, mieux comprendre la maladie, mieux aider la personne", Uitgeverij Odile Jacob.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
marijntje

ik las dat astrologie ook een vorm van waanidee zo zijn, dit is totaal hallucinant, compleet idioot, hoe komen jullie daarbij? tjonge, weet echt niet wat ik lees..astrologie is een misschien geen wetenschap zoals dat hier in het Westen wordt gezien, maar een zeer hoogstaande studie, welke halve gare heeft dit geschreven, sorry maar niet te geloven..

Daisy

Schizofrenie....stemmen horen, waanvoorstellingen enz kunne maar op 1 manier verholpen worden. Alligow, die mensen zijn nie zot he ofzo...das iets dat je gek WILT maken . een psychiater zal dat NIET kunnen verhelpen. Dat is iets dat maar 1 iemand weg kan halen omdat het komt van de geestenwereld om de mensen te treiteren. 'k Ga het woordje niet zeggen daarvoor. Ikzelf ben verlost door me te bekeren en te geloven in Jezus Christus . Waarom WILLEN de mensen dat niet inzien? 't Simpelste gaat ne mens uit de weg om geholpen te worden omdat ze denken dat alle antwoorden uit 'de wereld' komen. Enja, astrologie hoort daar ook bij, je zet je deuren open voor ongewenst bezoek !

PUBLICITÉ
Lees ook
Mensen met schizofrenie: zijn ze zo anders? Geüpdatet op 09/03/2009 - 00h00

Schizofrenie is een psychische aandoening die bij het grote publiek weinig bekend is en daarom ook angst inboezemt. Mensen met deze ziekte lijken heel anders dan mensen die zich goed in hun vel voelen en daardoor lijken ze ook moeilijk te begrijpen....

Schizofrenie: een aandoening die schrik inboezemt Geüpdatet op 02/12/2003 - 00h00

Iedereen heeft al gehoord van deze geestesziekte, zonder echt te weten waarover het gaat. Schizofrenie treft echter 1 % van de bevolking , maar roept nog altijd onbegrip en angst op. Tijd om één en ander bij te sturen!

Cannabis en schizofrenie: verband opnieuw bevestigd Gepubliceerd op 11/03/2014 - 12h31

Voor de zoveelste keer is een verband aangetoond tussen cannabis en schizofrenie. Wie cannabis gebruikt loopt een verhoogd risico op schizofrenie. Psychisch kwetsbare personen of mensen met antecedenten in hun familie onthouden zich dus beter!

Meer artikels