PUBLICITÉ

Wat zijn de tekenen van lumbago en hoe reageren?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/05/2015 - 10h14
-A +A

Lumbago is "gewoon" pijn in de onderrug. Maar wat veroorzaakt die pijn precies? En wat moeten we doen als we de symptomen van een lumbago herkennen?

PUB

Wat zijn de tekenen van lumbago?

Het belangrijkste teken van lumbago is de heel herkenbare pijn:

  • De pijn is er al minstens drie maanden (als ze er langer is, spreken we van chronische lumbago).
  • Ze bevindt zich links of rechts of aan beide kanten van de wervelkolom.
  • Ze kan voortkomen van om het even welke wervel tussen de onderkant van de schouderbladen en de billen.

Lumbago is compleet ongevaarlijk. Deze rugpijn komt heel veel voor, want meer dan de helft van de mensen krijgen er vroeg of laat in hun leven mee te maken. Bepaalde tekenen die samen met rugpijn optreden, kunnen nochtans op iets anders dan lumbago wijzen. Daarom is het raadzaam om bij rugpijn altijd naar de arts te gaan, zeker als u daarbij nog andere symptomen vaststelt:

  • Spierzwakte of pijn in de benen, tot moeizaam stappen toe.
  • Koorts.
  • Verminderd gevoel in de geslachtsdelen, problemen om te plassen of te ontlasten.

Bij oudere mensen kan er achter pijn in de onderrug ook een verzakking van de wervels of een probleem van osteoporose schuilgaan. Ook hier is het belangrijk om snel naar de arts te gaan.

 

Lumbago: wat gebeurt er in mijn rug?

Onze wervelkolom blijft soepel en sterk dankzij schijven die tussen onze wervels zitten. Met ouder te worden krimpen die schijven en verliezen ze ook hun stevigheid. Als ze te veel belast worden - bijvoorbeeld door een slechte beweging of door het dragen van te zware lasten - kunnen ze pijn gaan doen. Lumbago kan ook een soort verzwikking van de rug zijn. Onze wervels zitten namelijk met gewrichten aan elkaar vast. Net als alle andere gewrichten in ons lichaam kunnen die gekwetst raken of verrekken. Dat voelen we dan door een felle pijn. Dat is een lumbago.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 25/06/2012 - 14h31 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/05/2015 - 10h14

Dr Bruno Timmermans, SSMG.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ